HORAL lanceert vervolgtraject van de Lambic Academy 

Precies tien jaar geleden hield de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambikbieren (HORAL) de Lambic Academy boven de doopvont. Deze opleiding biedt vakkundige ondersteuning aan wie op professioneel niveau met Oude Geuze, Oude Kriek en andere lambiekbieren bezig is. Tot nu toe was er ieder jaar een Nederlandstalige sessie, soms aangevuld met een Engelstalige editie. HORAL lanceert binnenkort deel 2 van de Lambic Academy. Deze nieuwe vormingsdag wordt voor het eerst georganiseerd op maandag 26 mei 2025 en biedt een voortgezette opleiding voor café- en restaurantuitbaters en hun medewerkers die hun kennis van lambiekbieren verder willen aanscherpen. In dit tweede deel wordt veel aandacht geschonken aan foodpairing.

Tijdens de tweede vormingsdag brengen lesgevers Luc De Raedemaeker, docent zythologie en hoofdredacteur van het vakblad Bier Grand Cru, en brouwmeester Sep Roggeman theorie en praktijk samen: van een interactieve sensorische degustatie tot een vijfgangenmenu met perfect gematchte lambiekbieren. Het doel is om deelnemers nog beter toe te rusten om lambiekbieren professioneel en met vertrouwen te serveren in een culinaire context.

“Met de Lambic Academy willen we niet alleen kennis overdragen, maar ook passie delen. Voor horecaprofessionals die Oude Geuze en andere lambiekbieren op de menukaart hebben staan, zijn deze opleidingen een absolute aanrader en meerwaarde”, zegt Gert Christiaens, voorzitter van HORAL. “De tweede vormingsdag laat perfect zien hoe veelzijdig lambiekbieren kunnen zijn in combinatie met gerechten. De volledige opleidingscyclus maakt het mogelijk voor horecazaken om zich te onderscheiden.”

Wie aan de tweede vormingsdag wil deelnemen, moet wel eerst deel 1 gevolgd hebben. Daarom organiseert HORAL dit deel van de Lambic Academy nog eens op maandag 12 mei. 

Die eerste vormingsdag omvat een uitgebreide introductie tot de wereld van lambiekbieren en hun geschiedenis. Daarnaast krijgen de deelnemers inzicht in hoe lambiek zich verhoudt tot andere bieren, de brouwmethode en de kenmerken van spontane vergisting. Ze maken kennis met de verschillende producenten en krijgen tal van nuttige tips. Ten slotte wordt er geoefend met het schenken, ruiken en proeven en leren de deelnemers hoe ze hun klanten kunnen begeleiden bij het kiezen van een Oude Geuze of Oude Kriek. 

Inschrijven voor de vormingsdagen kan via www.horal.be/evenementen/lambiek-academie.

Praktische info – Eerste vormingsdag

  • Datum: maandag 12 mei 2025
  • Tijdstip: 09:00 – 17:00
  • Locatie: Brouwerij Lindemans, Vlezenbeek

Praktische info – Tweede vormingsdag

  • Datum: maandag 26 mei 2025
  • Tijdstip: 09:00 – 17:00
  • Locatie: restaurant De Heeren van Liedekercke, Denderleeuw

Programma van de tweede vormingsdag in een notendop:

  • Sensorische degustatie
  • Foodpairing-theorie
  • Praktijk met een vijfgangenmenu

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie