Een, twee, drie, vier. Biertje van, biertje van… Een, twee, drie, vier. Biertje van plezier. Quadrupels – quads onder de liefhebbers – zijn zacht, rond, vol, zoetig, maar vooral ook zwaar. Dat is althans de gangbare opinie. Maar klopt dit ook?
In België verstaat men onder ‘dubbel’ of ‘double’ een bier waarvoor een stuk meer grondstoffen werden gebruikt als een gewoon bier, met als gevolg een dubbel intense smaak. In deze categorie vinden we meestal bruine bieren met een alcoholvolume van om en bij de 8%. ‘Tripel’ bier gaat een stapje verder en is een bier van hoge gisting die een hergisting op fles ondergaat (zoals de ‘dubbel’), maar die nog voller en intenser is dan de ‘dubbel’. Natuurlijk gaat het niet om een driedubbele densiteit, noch om drie keer zo veel mout of hop: zo’n massa zou gewoon niet gebrouwen kunnen worden (of toch moeilijk). ‘Quadrupel’ tilt het bier naar een nóg hoger niveau en vormt daarbij het summum, het ultieme genot; een hemels bier. Ik weet niet hoe ze het klaarspelen, maar als ze me vanachter de toog een quadrupel aanreiken, dan voel ik me een beetje als Adam die voor de eerste keer van de verboden vrucht mocht proeven. OK, hij werd uit het paradijs verjaagd, maar hij kon wel nog voor de rest van zijn leven van de verboden vrucht en het heerlijke bier blijven genieten.
Waar komt de naam ‘quadrupel’ vandaan? Het antwoord vinden we bij onze noorderburen, waar trappistenbrouwerij De Koningshoeven in Nederland in 1991 haar nieuwe bier ‘La Trappe Quadrupel’ doopte. Volgens de monniken werd een goed bewaard recept werkelijkheid en zag het allereerste Quadrupelbier ter wereld het levenslicht’. Marketing natuurlijk.
Westvletteren 12, Rochefort 10, Chimay Bleu en dergelijken bestaan al veel langer en zijn ook quadrupels. Alleen hadden onze Belgische monniken de Hollandse koopmanskunst nodig om het kind een naam te geven. Intussen bestaan er overigens tientallen quadrupels.
Een mooi voorbeeld (bronzen medaille op de Brussels Beer Challenge 2023) van een quad is Straffe Hendrik Quadrupel.
- Brouwerij: Brouwerij De Halve Maan (BE)
- Volume: 33 cl
- Alcohol Volume %: 11,0% ABV
- Kleur: Intense donkerbruine kleur met een stevige beige schuimkraag.
- Geur/aroma’s: Typisch aroma van Belgische gist met hinten van gedroogd fruit, kruiden en een licht geroosterde toets.
- Smaak: Rond en volmondig, met een zoete aanzet van broodkorst gevolgd door een hint van gedroogd fruit, licht kruidige toets. Warme zwoele afdronk met een alcoholopstoot.
- Foodparing: Digestief, broodpudding, blauwe schimmelkaas.
Foto © Bart Van der Perre