ZUNDERT REFTERBIER

“Met de introductie van een refterbier gaat een grote wens van mij in vervulling”, zegt abt Guido Van Belle. “We hebben nu twee schitterende bieren: Zundert 8 Tripel Trappist en Zundert 10 Quadrupel Trappist. Maar een bier dat onze gasten bij de dagelijkse maaltijd in het gastenhuis kunnen drinken ontbrak nog. Daar komt met ons Refterbier verandering in.” Broeder Christiaan, die verantwoordelijk is voor de brouwerij vult aan: “Dit jaar bestaat Trappistenbrouwerij De Kievit tien jaar. Ons refterbier is een mooi begin van ons jubileumjaar. Rond ons vijfjarig bestaan brachten we de Zundert 10 Quadrupel Trappist op de markt, dat zelfs werd uitgeroepen tot de beste quadrupel van Nederland. Nu vijf jaar later, is het tijd voor een beperkte uitbreiding van ons aanbod.”

Zundert 4 Refterbier is een licht bier, met maar 4% alcohol. Natuurlijk is het een echte Zundert Trappist, dus het kruidige element ontbreekt niet. “Voor dit bier grijpen we terug op het gebruik van rogge als brouwgraan”, licht broeder Christiaan toe. “Rogge werd vroeger veel in de omgeving geteeld, ook voor het brouwen van bier. Het zorgt voor een kruidige toets. Daarnaast is een karakteristiek kruid uit de omgeving toegevoegd, zoals bij al onze bieren. Hoewel het bier licht is, heeft het hierdoor wel degelijk karakter.  De naam verwijst naar de eetzaal van een klooster, die ‘refter’ genoemd wordt.”

Het Zundert 4 Refterbier is speciaal gebrouwen voor gebruik in de abdij en het gastenhuis. Daarnaast is het verkrijgbaar in de abdijwinkel. Daarbij geldt een limiet van drie kratten per klant, juist omdat het bier eigenlijk voor consumptie in de abdij zelf bedoeld is. Zundert 4 Refterbier kent geen landelijke distributie. Om dit te benadrukken heeft het etiket ook een andere uitstraling dan de bestaande bieren.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open