HOPPY CRISTAL

Cristal Brouwerij neemt nieuwe dry hopping-brouwinstallatie in gebruik

De nieuwe dry hopping-installatie van de Alkense brouwerij is niet alleen een mooi staaltje techniek, het was bovendien een echt huzarenstukje om ze te plaatsen. Drie maanden lang werd met een team van 50 mensen keihard gewerkt om een bestaande biertank, een nieuwe centrifuge en een nieuwe, speciale dry hopping-biertank van zes meter hoog en een gewicht van bijna vijf ton met elkaar te verbinden. Daarvoor werd niet minder dan anderhalve kilometer aan nieuwe leidingen en buizen geïnstalleerd.

Het was een bijzonder complexe opdracht, we zijn dan ook heel trots op het eindresultaat,” zegt Gerrit Peters, Operator Brewing die mee zijn schouders zette onder het project. “Zo’n groot project, een stevige investering van 3,7 miljoen euro, dat kan je niet alleen aanpakken. We zijn daarom bijzonder dankbaar voor de steun van Rob Habets en Sarah Bartels van de Brand Brouwerij uit Nederland, het Lagunitas team uit Petaluma in de Verenigde Staten en collega’s van de Beavertown brouwerij in Londen. Zij zijn echte dry hopping-experts. Samen hebben zij dit project met onze leveranciers Krones, Alfalaval, Montelektro en Agidens mee begeleid en dankzij die sterke samenwerking is vandaag onze nieuwe brouwinstallatie operationeel.

NOG MEER HOPAROMA’S

Voortaan kan de Alkense brouwerij dankzij deze investering bieren brouwen die nog meer gehopt zijn. “Hop is een van de vier basisingrediënten van bier,” zegt Dieter Duchateau, Teamleader Brewing. “Bij de meeste Belgische bieren wordt hop toegevoegd aan het begin van het brouwproces als het brouwmengsel wordt gekookt. De dry hopping-techniek ontleent zijn naam aan het feit dat de hop in een latere fase, namelijk tijdens de vergisting of maturatie van het bier, droog wordt toegevoegd. De hop wordt daarbij uiteraard nat, maar niet gekookt. Hierbij worden essentiële oliën uit de hop onttrokken en komen nog meer hoparoma’s vrij.

MET SMAKEN EXPERIMENTEREN

Betekent dit dat we binnenkort een Cristal met nog meer hop mogen verwachten? “Dat is nog niet voor morgen, we hebben nog maar vorig jaar onze nieuwe Cristal XTRA gelanceerd”, aldus Ellen Mertens, meesterbrouwer. “Op dit moment zitten we wel in de laatste testfase om hier in Alken het bier Lagunitas IPA te brouwen voor de Belgische, Nederlandse en Franse markt. Dat is een Amerikaanse IPA uit Californië met een alcoholpercentage van 6.2% die een verfrissende citrussmaak combineert met subtiele toetsen van karamel.

Naar verwachting zal de Lagunitas IPA gebrouwen in Alken eind mei in de winkelrekken staan en op vat beschikbaar zijn. Hoewel het bier bij ons in België nog niet zo bekend is, hebben de Californische brouwers in de Amerikaanse bierwereld wel al behoorlijk wat naam en faam.

Ze staan erom bekend dat ze graag met smaken experimenteren,” zegt Mertens. “Net zoals wij durven zij ook innoveren en vernieuwen. Dat betekent niet alleen verrassende en kwaliteitsvolle bieren brouwen, maar ook elke dag proberen duurzamer om te springen met energie, water en grondstoffen. We delen dezelfde passie en waarden en dat zorgt voor vertrouwen dat hun Lagunitas IPA bij ons in Alken in goede handen is.”

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open