Zundert Trappist Recepten Challenge

Doe mee!

De Trappisten van Zundert zijn op zoek naar gerechten die perfect bij hun bier passen, zowel qua smaak als qua aandacht voor de ingrediënten. In de abdij wordt voornamelijk vegetarisch gekookt. Zundert Trappist daagt je uit om jouw ultieme vegetarische combinatie(s)* bij Zundert 8 en/of Zundert 10 te maken. De ingrediënten van de uitdaging: Smaakcombinatie met een van beide bieren; Originaliteit en creativiteit; Aandachtig (geheel zelf in te vullen). Meld je aan, ontvang een Zundert Trappisten-pakket (tijdens de week van het Nederlandse Bier 24-27 mei) en post je recept of combinatie met foto onder vermelding van #zunderttrappistchallenge voor 1 juli a.s.

Bijzondere bieren zijn anno 2024 geen trend meer, maar een constante in onze drinkcultuur. Zundert Trappistenbier is zo’n bier en mag, als een van de twee enige trappistenbrouwerijen van Nederland, het logo ‘Authentiek Trappisten Product’ voeren. Dat betekent dat de bieren alleen in de traditionele sereniteit van de monniken binnen de brouwerij van de Abdij Maria Toevlucht gebrouwen worden. Zundert 8 en Zundert 10 hebben hun herkenbare smaak niet alleen te danken aan het monnikenwerk in de brouwerij, maar vooral aan de bijzondere ingrediënten uit de omgeving. Dit maakt dat deze bieren zich uitstekend lenen voor mooie smaakcombinaties met vele gerechten.

Aandachtig bier

Een bier is pas een trappistenbier wanneer het gebrouwen wordt binnen de muren van een trappistenabdij, onder verantwoordelijkheid van de monniken. De broeders van de Abdij (Trappisten) leggen bij intrede de ‘gelofte van Stabiliteit’ af. Dat wil onder andere zeggen dat zij zich verbinden met de gemeenschap en de plek waar ze wonen en werken. De natuur in de directe omgeving speelt een grote rol zowel voor de rust als voor de levering van de nodige kruiden. De verkoop van het bier dient om te voorzien in het levensonderhoud van de monniken en het behoud van het domein. De monniken brouwen om te leven, maar leven niet om te brouwen. “Er wordt tijd en aandacht aan het bier gegeven zonder grote commerciële druk of winstbejag. De kwaliteit staat van begin tot eind op de eerste plaats”, aldus Broeder Christiaan, de brouwer van de Zundert Trappistenbrouwerij.

Bier bij gerechten

De bieren van Zundert Trappist hebben vooral een kruidige smaak met een vleugje zoetheid. Deze smaak komt voort uit de manier waarop de monniken leven, wat volgens hen volharding en vastberadenheid vereist: weerbarstigheid. Ze gebruiken kruiden uit de omgeving van hun abdij om de smaak van hun bier te verrijken, waaronder een speciaal plantje genaamd ‘gagel’. Dit geeft het bier zijn unieke kruidige smaak die je herkent als Zundert Trappist. Door het gebruik van wat op turf gerookte mout krijgt de Zundert 8 wat meer diepte en een bloemige zoetheid, terwijl de Zundert 10 een warme, dropachtige smaak heeft. De combinatie van deze kruidigheid met de rijpe fruitaroma’s maakt dat het bier goed samengaat met verschillende gerechten.

Koken met aandacht

Zoals het bier met aandacht wordt gebrouwen, kan je ook gerechten aandachtig bereiden. Door de tijd te nemen en bewust al je zintuigen het werk te laten doen, ontstaat ruimte en rust voor creativiteit. Bewust nadenken over de geuren, texturen en smaak van elk ingrediënt, geeft inzicht in de mooie smaakcombinaties met het bier. De Trappisten van Zundert zijn op zoek naar gerechten die perfect bij hun bier passen, zowel qua smaak als qua aandacht voor de ingrediënten. In de abdij wordt voornamelijk vegetarisch gekookt.

Zundert Trappist Recepten Challenge, Doe je mee?

Zundert Trappist daagt je uit om jouw ultieme vegetarische combinatie(s)* bij Zundert 8 en/of Zundert 10 te maken. De ingrediënten van de uitdaging: Smaakcombinatie met een van beide bieren; Originaliteit en creativiteit; Aandachtig (geheel zelf in te vullen). Meld je aan, ontvang een Zundert Trappisten-pakket (tijdens de week van het Nederlandse Bier 24-27 mei) en post je recept of combinatie met foto onder vermelding van #zunderttrappistchallenge voor 1 juli a.s.

Je recept wordt beoordeeld door Fran Raffo, keukenchef van de Abdij, Henri Reuchlin, biersommelier, Joël Broeckaert (culinair publicist), Puck Kerkhoven (Bier-Spijs specialist bij Entree Magazine) en John Bas (redacteur BN DeStem).

De drie beste gerechten met bovenstaande ingrediënten worden bereid door de keukenchef van de Abdij. De monniken zelf zullen de mooiste combinatie kiezen en de winnaar met partner uitnodigen voor een dag monnikenwerk en bierbeleving met een kruidenwandeling door het omliggende natuurgebied, een bezoek aan de brouwerij en een masterclass bierproeven.

Stuur je gegevens voor deelname naar [email protected] liefst voor 27 mei.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Bier Passie Weekend