AFFLIGEM BLOND

Ons wekelijks bier

Menig bierliefhebber heeft weleens de reflex om neerbuigend te doen over die bieren van grotere brouwconcerns. Het smaakt allemaal flets, het is eenheidsworst en waarom zou je dat drinken, er is zoveel beters. Tot het dus blind voorgeschoteld wordt … en zo haalde de Affligem Blond het van haar bijna twintig concurrenten in de categorie ‘Abbey Style Blond’ van de laatste editie van de Brussels Beer Challenge. Zes internationale bierexperten kregen de reeks voorgeschoteld zonder te weten wat wat was en hun voorkeur ging dus uit naar de Affligem … GOUD, chapeau!

Recent melde Heineken dat ze nog voor de zomer de brouwerij in Opwijk zullen sluiten. De brouwerij is echt te klein geworden maar voldoet vooral niet meer aan de eisen van de groep m.b.t. duurzaamheid en efficiëntie. De productie van Affligem gebeurde al lang niet meer enkel en alleen in Opwijk, maar nu zal daar binnenkort dus niets meer uit de ketels vloeien. Wat er met de brouwerij in Opwijk staat te gebeuren is nog niet geweten. Meest waarschijnlijk is dat Heineken overgaat tot een verkoop en dan kunnen we enkel hopen dat een vooruitgang op vlak van duurzaamheid geen achteruitgang wordt op het vlak van patrimonium.

Feit dat Affligem uit Opwijk weg gaat, is voor ons de aanleiding dat diezelfde Affligem bij ons de frigo ingaat. Weg met alle vooroordelen en gewoon op smaak afgaan … dit is toch verdomd goed gemaakt!

Bier: Affligem Blond

  • Brouwerij: Brouwerij Alken-Maes (BE) onderdeel van Heineken (NL)
  • Volume: 30 cl
  • Alcohol Volume %: 6,8%
  • Kleur: Kristalhelder goud blond. Zachte pareling. Vaste witte schuimkraag. Aantrekkelijk.
  • Geur/aroma: Moutige ondertoon met een zoetje. Fruitig (geel steenfruit en een klein ‘banaantje’). Grassige toets van nobele hoppen.
  • Kruidnagel en licht alcoholische hint.
  • Smaak: Ronde moutige basis. Verfrissend koolzuur die het bier goed draagt. Goede body. Fijne opkomende bitterheid die goed doorvloeit naar de afdronk. Zacht bittere finale die droog genoeg is.
  • Foodpairing: Als aperitief met blokjes Affligem kaas. Vol-au-vent. Frangipane met een laagje abrikozenconfituur.
Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open