BELLFIELD BREWERY

Epicentrum van ambachtelijk bier

Edinburgh, de historische hoofdstad van Schotland, staat bekend om zijn rijke erfgoed, adembenemende architectuur en levendige cultuurscene. Te midden van deze bruisende studentenstad bevindt zich Bellfield Brewery, een brouwerij die niet alleen uitblinkt in het creëren van heerlijk ambachtelijk bier, maar ook een opmerkelijke benadering van inclusiviteit hanteert. Wat Bellfield namelijk vanaf het begin onderscheidde, was hun onwankelbare toewijding om bieren te produceren die geschikt zijn voor iedereen, inclusief veganisten en mensen met glutenintolerantie of gevoeligheid. Bellfield Brewery heeft ondertussen een reputatie opgebouwd als een van de meest geliefde en gewaardeerde brouwerijen in Edinburgh.

Bellfield Brewery werd opgericht in 2015 door twee vrienden, Alistair Brown en Kieran Middleton, die een gedeelde passie hadden voor bier en de wens om iets buitengewoons te creëren. Ook coeliakie hadden ze gemeen. Hun focus op het produceren van glutenvrije bieren van uitmuntende kwaliteit is dus niet zo vreemd, maar ze hebben het brouwen van bier zonder gluten naar een geheel nieuw niveau getild en zijn een ware pionier in deze categorie.

Voor mensen met glutenintolerantie of gevoeligheid was het vinden van een smaakvol en kwalitatief hoogstaand bier altijd een uitdaging. Bellfield Brewery heeft dit probleem aangepakt door een reeks verrukkelijke glutenvrije bieren te ontwikkelen die toch voldoen aan hun hoge normen van kwaliteit en vooral smaak. Door zorgvuldig geselecteerde ingrediënten en innovatieve brouwtechnieken te gebruiken, hebben ze een assortiment bieren gecreëerd dat niet alleen veilig is voor mensen met glutenintolerantie, maar ook gewoon een waar genot is voor elke bierliefhebber.

Voor elk wat wils

Bellfield Brewery heeft een ruim assortiment bieren dat aansluit bij verschillende smaakvoorkeuren. Hun Bohemian Pilsner bijvoorbeeld is een eerbetoon aan de klassieke Tsjechische stijl en biedt een verfrissende, lichte en toch complexe smaak. Met tonen van mout, kruiden en een subtiele hopbitterheid, is deze pilsner een perfecte metgezel voor een warme zomerdag. Wie in zijn pils liever wat extra hoparoma’s heeft, zal zijn plezier vinden in de Craft Lager van de brouwerij.

Voor degenen die op zoek zijn naar een avontuurlijker smaakprofiel, is de Lawless Village IPA een must-try. Deze robuuste IPA barst van de fruitige aroma’s, gelaagde hopkarakters en een mooie bitterheid die je smaakpapillen prikkelt. Elk slokje neemt je mee op een reis van hop-expressie en smaakverkenning zonder dat ooit het evenwicht in het oog wordt verloren.

Uiteraard spelen ze ook in op nieuwe trends, hopsoorten, stijlen, etc. Zo zijn IPA’s met de klassieke Nieuwewereld hoppen veelvuldig aanwezig, maar brouwer Keith Robertson laat ons weten geen enkele stijl bij voorbaat uit te sluiten en open te staan voor elke interessante uitdaging. Zo twijfelde hij geen seconde toen hem werd gevraagd om deel te nemen aan de Hop Trophy georganiseerd door Hollands Hophuis (meer hierover in Bier Grand Cru Magazine #25). Belfield gooide zelfs hun ‘flagship’ bier in de ring, de Lowless Village IPA.

Naast een vast gamma brengt Bellfield Brewery regelmatig seizoensgebonden en experimentele brouwsels uit, waarmee ze de grenzen van ambachtelijk bier blijven verleggen en de nieuwsgierigheid van bierliefhebbers zoveel mogelijk prikkelen. Je kunt dus gerust van de taproom jouw stamkroeg maken en toch jouw smaakpapillen blijven uitdagen met telkens wisselende brouwsels.

Ontmoetingsplek

Naast een brouwerij, is Bellfield Brewery ook een echte ontmoetingsplaats geworden voor bierliefhebbers in Edinburgh. Hun gezellige taproom biedt een gastvrije omgeving waar bezoekers kunnen genieten van vers getapt bier rechtstreeks van de bron. Het is de perfecte plek om nieuwe smaken te ontdekken, te genieten van livemuziek en te socializen met gelijkgestemde mensen die de liefde voor ambachtelijk bier delen. Het speciaal voor de pandemie ingericht terras werd zo gehouden en biedt nu een gezellige ‘compartimentering’ die jou en jouw gezelschap een zekere ‘privacy’ biedt zonder de sfeer van het geheel te moeten missen.

De brouwerij is gelegen net buiten het centrum in een buurt omgeven door studentenaccommodatie. Dit zorgt voor permanente ‘jonge fibes’, maar er komt publiek van alle soorten. Inclusiviteit is een sleutelwaarde van de brouwerij, weet je nog…

Betrokkenheid

Bellfield Brewery richt zich niet alleen op de kwaliteit en inclusiviteit van hun producten, maar legt ook een sterke nadruk op milieu- en maatschappelijke verantwoordelijkheid. Net zoals elk zichzelf respecterende brouwerij betaamt, streven ze een milieuvriendelijk productie en distributieproces na (verminderen van afval, gebruik van duurzame verpakkingsmaterialen, energie efficiëntie, …), maar daarnaast zijn ze ook erg betrokken bij de lokale gemeenschap en proberen ze er een positieve impact op te hebben. Ze ondersteunen lokale goede doelen en initiatieven, betrekken de omgeving en besteden de nodige aandacht aan hun lokale verankering. De beste manier om dit te doen is eigenlijk ‘de’ ontmoetingsplek van de wijk te worden en dat doel hebben ze wel degelijk bereikt. Door deze waarden voorop te stellen, stelt Bellfield een voorbeeld voor andere brouwerijen in de branche, waaruit blijkt dat bierproductie zowel heerlijk als maatschappelijk bewust kan zijn.

Buitenstaanders blijven natuurlijk meer dan welkom, al zul je soms merken dat een tafeltje reserveren misschien geen slecht idee was geweest. De brouwerij is een absolute hopspot en zou een ‘must go’ moeten zijn in elk (toeristisch) bezoek aan Edinburgh. De stad is prachtig en heeft veel te bieden, maar een ‘pint’ van een van de Bellfield brouwsels maakt de ervaring pas echt af. Een aanrader is om vanuit het centrum te wandelen naar The Hawse (een bergzadel net buiten het centrum) en dan de weg te bewandelen die de bovenkant van de klif volgt die boven Edinburgh uittorent. Wanneer je er aan de andere kant weer af komt, ben je vlak bij de taproom en kan je genieten van wat ontspanning na de (5 kilometer lange) inspanning. De adembenemende uitzichten op de stad en de zee inham zijn ook meer dan een beloning op zichzelf.

Kortom…

Bellfield Brewery heeft zich in Edinburgh ontpopt tot een epicentrum van ambachtelijk bier, waar smaak, kwaliteit en inclusiviteit samenkomen. Een essentiële bestemming voor zowel lokale inwoners als bezoekers van Edinburgh die op zoek zijn naar een aangename bierervaring.

Hoe de Hop Trophy hun visie op hop toch ietwat bijschaafde lees je in het volgende nummer van Bier Grand Cru Magazine … eind november.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open