BOON MILLESIME

Ons Wekelijks Bier

Kun je een jaar gepaster afsluiten dan met het kraken van een ‘millésime’, een bier eigen aan een bepaald jaar? In de bierwereld zijn we dat minder gewoon terwijl het bij wijn de normaalste zaak van de wereld is om een jaartal op de fles te zetten en de consument zo duidelijk te maken dat deze specifieke fles niet perse hetzelfde zal smaken als diezelfde fles van een ander jaar. Het hangt allemaal af van de oogst van de druiven, je weet wel. Graan, hop, fruit, … worden niet geoogst en zijn jaar in jaar uit identiek, toch? Nie zwanzen hè! Dat zullen ze bij Boon ook gedacht hebben. Daar dragen de flessen al lang jaartallen en hun laatste kriek draagt zelfs de naam ‘Millésime’.

Een aantal jaar geleden kwam HORAL (HOge Raad van Ambachtelijke Lambiekbieren) bij de provincie Vlaams-Brabant met het plan om de teelt van Schaarbeekse kriek in het Pajottenland en de Zennevallei te herintroduceren. Kort daarna ontstond het project ‘Ontwikkeling en rendabiliteit van lokale Schaarbeekse krieken’ en tijdens het voorjaar van 2018 werd op Proefcentrum Pamel gestart met een proefperceel voor Schaarbeekse krieken. In het voorjaar van 2019 en 2020 werden ook nog geënte bomen aangeplant.

Aangezien het einddoel toch is om die kriek te selecteren die de brouwers aan optimaal bier kan helpen, brouwde brouwerij Boon in de winter van 2018-2019 kriekbier uit 28 stalen van Schaarbeekse kriek. Na het organiseren van een proeverij in het voorjaar van 2019 werden hieruit 10 stalen geselecteerd die het best de typische aroma’s van Schaarbeekse kriek weergaven en algemeen het best geapprecieerd werden.

Aangezien er wat meer zekerheid moest zijn over de kwaliteit van de krieken over de jaren heen werd van deze 10 in de zomer van 2019 opnieuw geoogst en werd in de winter van 2019-2020 opnieuw bier gebrouwen. Na een nieuwe proeverij werden finaal 4 stalen geselecteerd. Dit waren de stalen die over de 2 jaren heen als meest beloftevolle stalen werden beschouwd. Met deze 4 locaties zal verder gewerkt worden op Proefcentrum Pamel, aangezien dat van deze stalen is aangetoond dat ze mits goede zorgen krieken met de juiste eigenschappen voortbrengen.

Je zult ondertussen dus wel begrepen hebben dat die Schaarbeekse kriek daar in het Pajottenland wel heel serieus wordt genomen en dat brouwerij Boon wel wat ervaring heeft opgebouwd met al die testbrouwsels om zelf met een mooi brouwsel op de proppen te komen. Zo gezegd, zo gedaan en gezien in dit bier alles draait rond de typiciteit van de Schaarbeekse kriek en dus van de oogst, was het niet onlogisch om het oogstjaar op de flessen te vermelden. Met een naam als ‘Millésime’ wordt ook heel duidelijk aangegeven dat dit bier naar gelang de kriekenoogst kan variëren. De oogst van 2020 was duidelijk nog zo slecht niet want deze Millésime wist op de laatste editie van de Brussels Beer Challenge het goud binnen te halen.

Bier: Millésime Boon 2020 – Oude Schaarbeekse Kriek

  • Brouwerij: Boon (BE)
  • Volume: 75 cl
  • Alcohol Volume %: 6,5 %
  • Kleur: Helder robijnrood met een wat diepere paarse schijn. Dikke licht gekleurde schuimkraag.
  • Geur/aroma’s: Boers, stal, funky. Rijp rood fruit. Zwarte kersen. Vleugje balsamico. Vineus, hout, vanille.
  • Smaak: Ronde en erg fruitige aanzet. Vers kriekensap. Stevig koolzuur dat de smaken mooi versterkt en snel opkomend zuur. Droge, fruitige afdronk met noties van hout, vanille, amandelen.
  • Foodpairing: Als apéro! Hier gaan al jouw zintuigen van open staan. Een boterham met platte kaas mag ook altijd.

En we zouden het bijna vergeten … Fijn Eindejaar !!!

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open