CERVEZAS SAN MIGUEL

Bier, gastronomie, kunst en …… archeologie!

San Miguel bestaat 125 jaar. En wie San Miguel zegt, zegt Spanje. Toch? Niet helemaal, zo blijk. Het bier wordt voor het eerst gebrouwen in 1890, maar niet in Spanje maar in Manilla, de hoofdstad van de Filipijnen. De Filipijnen zijn op dat moment nog een Spaanse kolonie. Het bier wordt gebrouwen in de wijk San Miguel in Manilla en is binnen de kortste keren te koop in heel Zuidoost-Azië. In 1948 zet San Miguel, met een brouwerij in Hong Kong, zich ook internationaal op de kaart. Een paar jaar later zullen een aantal Spaanse ondernemers proberen het bier in Spanje te produceren.

De eerste brouwerij wordt in 1953 geopend in Lerida. In 1957 stoot het moederbedrijf in Manilla de Spaanse brouwerij echter af en vanaf dan gaat San Miguel als een zelfstandig Spaans biermerk verder. Er bestaan nu dus twee San Miguels. Enorm verwarrend voor de consument natuurlijk want buiten de identieke naam lijken ook het logo en de bierverpakkingen van de twee brouwerijen erg op elkaar. Gelukkig beslissen beide bedrijven om in 2014 opnieuw de fusioneren. Door samen te werken hopen ze het iconische merk San Miguel internationaal nog sterker te maken. De twee blijven echter wel apart brouwen.

In Spanje is San Miguel uitgegroeid tot een leidende brouwerij en een lichtend voorbeeld voor veel bedrijven. Het bedrijf neemt ook op sociaal, gastronomisch en cultureel vlak het voortouw. De brouwerij is een belangrijke partner voor de gastronomische universiteit die zich in San Sebastian bevindt, de kuststad die zowat de meeste sterrenrestaurants per inwoner ter wereld telt. Het ‘Basque Culinary Center’ is een faculteit voor gastronomische wetenschappen en een onderzoekscentrum.

Ook de archeologische site van Atapuerca, gelegen in oude kalksteengrotten in het Atapuercagebergte (Sierra de Atapuerca) in het noordoosten van Spanje kan op de steun van de brouwerij rekenen. De archeologische site van Atapuerca is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Europa (oudste menselijke resten in Europa)en werd in het jaar 2000 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO als … Archaeological Site of Atapuerca.

Oh en voor we het vergeten, de brouwerij maakt zuivere, drinkbare en toegankelijke bieren. De perfecte bieren voor onder die Spaanse zon!

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open