DEUS BRUT DES FLANDRES

Ons Wekelijks Bier

Volgens Hans van Remoortere, brouwmeester bij brouwerij Bosteels die de productie van DeuS Brut des Flandres onder zijn hoede heeft, zijn heel wat testbatches nodig geweest om het bier op punt te krijgen. Zo zijn er naar schatting 100.000 flessen die de introductie op de markt vooraf gingen … het moest eerst perfect zijn, precies wat de brouwer in gedachte had. De reden dat er zoveel tests nodig waren, is onder meer dat bier geen wijn is en anders reageert aan de ‘methode traditionnelle’. Om het proces onder controle te houden, was er het vakmanschap nodig van keldermeesters uit het hart van de Champagnestreek en de kennis van de Bosteels Brouwers

Antoine Bosteels (toen eigenaar en CEO van brouwerij Bosteels) wilde absoluut een product met een briljante en lichte kleur gelijkaardig aan de Champagne. Deze werd uiteindelijk bekomen door het brouwsel zeer traag te laten gisten aan lage temperaturen en een lange lagering en rijpingsperiode te hanteren. Samen met de dubbele filtratie resulteert dit in een bier met delicate, bijna wijnachtige tinten.

Een brouwverhaal in twee luiken. Het brouwen zelf gebeurt in België en zo ook de vergisting en botteling. Het is dan pas dat de flessen naar de champagnestreek vertrekken voor het tweede deel van de vergisitng, de rijping en de ‘finishing touch’ met remuage en dégorgement. Maar het basismateriaal is zuiver bier dat hier bij Brouwerij Bosteels gebrouwen wordt. Er wordt dus geen wijn of champagne aan toegevoegd. Het bier ondergaat wel het volledige proces van een mousserende wijn type méthode traditionnelle.

Het resultaat kon met enige fierheid in 2002 worden voorgesteld aan het grote publiek. Exact 20 jaar later zijn er veel dingen veranderd bij Bosteels (waaronder een overname door bierreus AB InBev), maar aan de kwaliteit van de DeuS zal alvast niet veel gemorreld geweest zijn. Het bier zou anders haar 20ste verjaardag waarschijnlijk niet hebben kunnen bekronen met een gouden medaille op de laatste editie van de Brussels Beer Challenge.

Morgen is ‘de’ dag van het jaar waarop naar alle waarschijnlijkheid het grootste aantal Champagneflessen wordt gekraakt. Maar waarom zou je het niet eens met een DeuS doen? Knallen doet hij al even hard en de verpakking moet niet onder doen voor de grootste Champagnes. Elegant en feestelijk, precies wat nodig is.

Bier: DeuS Brut des Flandres

  • Brouwerij: Brouwerij Bosteels (onderdeel van AB Inbev – BE)
  • Volume: 75 cl
  • Alcoholvolume %: 11%
  • Uitzicht: Heel bleek stroblond. Kraakhelder. Intense, fijne pareling. Luchtige en genereuze, maar wat inzakkende schuimkraag. De visuele referentie naar Champagne is alvast duidelijk en geslaagd.
  • Geur/aroma’s: Zoete, fruitige ondertoon. Witte druiven, witte perzik, groene appel. Florale hinten (witte bloesems) en licht kruidig (tijm, jeneverbes, dennennaalden). Kleine vineuse indruk (zuurtje, waarschijnlijk van het hoge koolzuur).
  • Smaak: Zoete, fruitige aanzet zoals de neus deed vermoeden. Mooie body en zacht filmend mondgevoel. Vrij intens maar fris koolzuur. Klein zuurtje dat zich mooi invoegt. Lichtjes alcoholzoete afdronk met een kruidige hint. Mocht iets droger, maar best complex en toch vlot doordrinkbaar.
  • Foodpairing: Aperitief, toastje foie / faux gras, biscuit rose de Reims.
Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open