EASY FRIDAY NIGHT BEER DINNERS

Tortilla Belga

Hoe Belgisch kan een Spaans gerecht eigenlijk wel zijn? De Spaanse Tortilla of ‘tortilla de patatas’ is een soort omelet waarin de aardappel de hoofdrol wegkaapt en laat ons nu eens eerlijk zijn, als er nu echte ‘patattenfretters’ bestaan, dan zijn wij Belgen dat toch wel!

De tortilla zou voor het eerst in geschriften opduiken begin 19e eeuw in Navarra, maar de ontstaansgeschiedenis van dit gerechtje is alles behalve duidelijk. Het lijkt ons dan ook niet zo heel ver gezocht dat het gewoon eens toeval kan zijn dat iemand zijn gekookte aardappelen ooit in de pan bakte om ze weer warm te krijgen en toen het lumineus idee had daar een ei bij te gooien. Het smaakte, werd doorverteld en werd een volwaardig gerecht. Net als bij een gewoon omelet kun je hier uiteraard ook van alles bij gooien en zijn de variëteiten eindeloos. Vandaag maken we onze ‘Spaanse’ tortilla nog extra Belgisch door naast patatjes van bij ons ook nog eens te gaan werken met witloof en een lekker vers geitenkaasje uit de buurt.

Ingrediënten (4 personen)

  • 2 grote bloemige aardappelen
  • 6 eieren
  • 4 stronkjes witloof
  • 100 g erwtjes (vers of diepvries)
  • 1 sjalot
  • 150 g Vlaamse rauwmelkse geitenkaas (zie www.rechtvanbijdeboer.be)
  • 1 el fijngehakte bieslook
  • peper en zout
  • bakboter

Bereiding

  • Schil de aardappelen, snij ze in blokjes en kook ze gaar in licht gezouten water.
  • Snij de witloof in reepjes. Snipper de sjalot fijn en bak daarna glazig in weinig boter. Voeg de voorgekookte aardappelblokjes toe en bak even mee.
  • Doe er de erwtjes en witloof bij en laat even meebakken. Kruid met peper en zout.
  • Kluts de eieren los in een kom en giet dit over de groenten.
  • Verkruimel de geitenkaas over het mengsel.
  • Zet het deksel op de pan en laat 10 minuten op een zacht vuur garen.
  • Keer de tortilla om en laat 2 minuten verder garen.
  • Werk de tortilla af met de gesnipperde bieslook en serveer met een (rucola)slaatje.

Pairing

Ei, olie en zetmeelrijke aardappelen, daar zet je best ook een mooi vol bier tegenover. De Chimay Tripel ofte ‘Witte Chimay’ kan dit wel aan. Een krachtige blonde tripel, met volle fruitige toetsen, een licht kruidige accent en een mooie, frisse hopbitterheid die het bier uitbalanceert (en hetzelfde doet met ons gerecht). Voor de 500ste verjaardag van het Prinsdom van Chimay werd in 1986 een 75cl formaat van dit bier gelanceerd, nu in de volksmond gekend als de ‘Cinq Cents’. Installeer je dus op je terras, neem twee van die schattige proefglaasjes van Chimay er bij, ontkurk zo’n ‘Cinq Cents’, leg wat tortillapuntjes als ‘tapa’ in de buurt, haal er ‘goed gezelschap’ bij en geniet, geniet, geniet!

Coverfoto © Lekker van bij ons

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!