EEN APART GEVAL

Genieten in Baarle-Hertog

Baarle-Hertog is een heel bijzonder dorp. Het vormt een enclave binnen de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Het dorp is volledig vervlochten met de Nederlandse gemeente Baarle-Nassau. De grens die door het dorp heen loopt is overal aangegeven door witte kruisjes en stalen plaatjes. Zo zie je goed hoe ontzettend onlogisch deze is. Soms loopt de grens zelfs door winkels en huizen heen

Aan de buitenkant van een huis kun je aan het huisnummer met het vlaggetje zien in welk land het huis zich bevindt. Dat zorgde voor Kafkaiaanse toestanden tijdens de recente pandemie. Met containers, betonblokken en hopen zand werd in maart de Belgisch-Nederlandse grens geblokkeerd. In Baarle-Nassau kwam er zelfs een ver­sperring in een winkel van Zeeman. In de textielsupermarkt van het Nederlandse dorpje Baarle-Nassau hing op 18 maart 2020 plots een rood-wit afzetlint tussen het ondergoed en de kinderkleding. De textielwinkels waren verplicht ­­­­ge­sloten in België om de verspreiding van Corona tegen te gaan. De voordeur van de winkel, die in Nederland staat, bleef ­gewoon open. Il faut le faire.

De bijzondere situatie in Baarle zorgde door de geschiedenis heen voor een aparte status van het grensdorp. Het dorp was een geliefde smokkelroute. Aangezien de grens altijd dichtbij is, was het makkelijk smokkelwaar van de ene naar de andere kant te krijgen. In de jaren tachtig gebruikten Nederlanders en Belgen het dorp om te kopen wat bij de buren goedkoper en of makkelijker te verkrijgen was. De Nederlanders tankten hun auto’s vol en kochten sigaretten. De Belgen – met rode oortjes – togen massaal naar de seksshops aan de Nederlandse zijde.

Nu is het dorp vooral een toeristische aantrekkingspool en een wandel- en fietsparadijs. Er is voor ieders wat wils. De wandelaar kan kiezen uit verschillende gemarkeerde wandelingen. Het Hannebroekpad is een wandeling van een kleine 5 km door de akkers en bossen aan de noordkant van het dorp. Ook in de vallei van het Merkske, een zijriviertje van de Mark, kan u heerlijk wandelen. Zij vormt de natuurlijke grens tussen Nederland en België en tussen de Noorderkempen en Noord-Brabant. Deze plek was lange tijd een ‘secret valley’, ze ontsnapte aan de aandacht van de mens. De natuur kon er vrij zijn gang gaan. Je komt er  volledig tot rust in een prachtig landschap waar de stilte overheerst en waar geen plaats is voor asfalt en beton. Er zijn gemarkeerde wandelingen met een verschillende lengte. Ook het WOI Verzetspad – een wandeling door de dorpskern van 4,2 km – is een aanrader. Wie liever zijn stalen ros van de stal haalt, kan genieten van ‘Happen & Trappen’, een dag lang fietsen (57 km) door het prachtige landschap en heerlijk eten bij vijf lokale etablissementen. Wie liever smokkelt, fietst de Smokkelaarsroute (45 km). Onderweg krijg je 11 grote smokkelklompen voorgeschoteld. Aan elke klomp leer je wat over het smokkelen.

Wandelaar of fietsers, na de inspanning wacht de ontsnapping in de vorm van een glas gerstenat. Het proeflokaal van brouwerij ‘De Dochter van de Korenaar’ is de ideale plek om te genieten van de verdiende beloning. De eigenaars Ronald en Monique Mengerink hebben de Nederlandse nationaliteit en brouwen Belgisch bier in een Belgische enclave in Nederland. Kan het nog groter qua symboliek? De bieren hebben een eigen(wijs) karakter, maar blijven toegankelijk: “Geen gebaande paden, maar altijd nieuwe wegen verkennen” aldus Ronald. Dit slaat zowel op het bier als op de wandel- en fietsroutes.

Foto’s © Bart Van der Perre

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2024
Schrijf uw bieren in!