EEN ODE AAN DE OOSTENDSE GARNAALKROKET

met een Rodenbach Grand Cru natuurlijk

Goudbruin en krokant aan de buitenkant. En vanbinnen: smeuïg en gul met de garnalen. Niet zómaar garnalen. Wél Noordzeegarnalen gevangen door Oostendse kustvissers. Dat is dé Oostendse garnaalkroket. Lekker uit het vuistje maar ook immens populair op restaurant, met wat citroensap, gefrituurde peterselie en verse garnalen on top. De Oostendse garnaalkroket is zo’n uniek streekgerecht, dat het nu door VLAM officieel erkend wordt als Vlaams Streekproduct. Een ode en uniek eerbetoon aan de Oostendse Garnaalkroketten. Honger gekregen, iemand?

Noem de garnaalkroket met grijze Noordzeegarnalen gerust een Belgische streekgerecht. In élke brasserie en veel horecazaken staat het op de menukaart tussen de voorgerechten. Maar in het buitenland vind je ze bijna niet – zélfs niet in Nederland, het krokettenland bij uitstek. Uniek dus!

De Oostendse garnaalkroket is de meest traditionele der garnaalkroketten. Oostendse Garnaalkroketten worden enkel en alleen gemaakt met handgepelde garnalen die door Oostendse vissers gevangen werden. Zij brengen de gekookte en ongepelde en onbehandelde grijze garnaal aan land, meestal aan de beroemde ‘vistrap’. Daarna worden de garnalen zo snel als mogelijk verkocht en gepeld. En dan kunnen de restaurantchefs en vishandelaars aan de slag met de koppen om een bisque of bouillon en vervolgens de kroketvulling met minstens 30% garnalen te maken. Watertanden! De kroketten worden trouwens binnen een straal van maximum tien kilometer geproduceerd. Een aantal Oostendse chefs ondertekenden een charter waarbij ze verklaren dat ze de Oostende garnaalkroketten volgens dit principe zullen bereiden.

Nu hebben we enkel nog een Rodenbach Grand Cru nodig:

 • Brouwerij: Rodenbach (BE)
 • Volume: 33 cl
 • Alcohol Volume %: 6% ABV
 • Kleur: Ruby, roodbruine kleur met een witte kraag.
 • Geur/aroma’s: Complexe neus met hinten van hout, fruit (esters), wijn en gist.
 • Smaak: Vol en fris, Een toetsje caramel, vineus, complex, lange vrij krachtige en fris zure afdronk.

De tien geboden voor de lekkerste Oostendse garnaalkroket :

 1. Gij zult bovenal Oostendse garnalen gebruiken en die ook zelf pellen. Of laten pellen door een betrouwbare visboer(in).
 2. Gij zult geen slappe kroket serveren. Let daarom op de consistentie van uw  vulling. Wanneer die basis te vochtig is, loopt u het risico dat uw kroket openspat in heet frituurvet.
 3. Gij zult uw kroketten een nacht laten opstijven in de koelkast. Ook een rusttijd in de diepvries doet wonderen voor een krokante korst.
 4. Gij zult de authentieke Millecroquette gebruiken, een prijswinnende krokettenpers uit 1960, om cilinders te draaien van uw pâte. Gij verkiest daarbij de cilindervorm boven de rechthoeken of vierkanten omdat uitsluitend in cilinders de garnalen heel blijven.
 5. Gij zult zorgvuldig paneren om zo een mooi egaal gefrituurde kroket te verkrijgen. Gebruik extra fijn paneermeel om de smaak van de garnalen beter tot hun recht te laten komen.
 6. Gij zult altijd zuivere (arachide)olie gebruiken om te frituren.
 7. Gij zult zelf beslissen hoe gij uw kroket serveert – met of zonder citroen, peterselie of saus – en daar overtuigende smaakargumenten voor hanteren.
 8. Gij zult niet-gelovigen inwijden in de garnalenkunst door hen mee te nemen op garnalenwandeling, langsheen de lokale vissersboten en de Oostendse vistrap. Voor een bord garnaalkroketten zult gij tot slot eindigen bij uw favoriete chef.
 9. Gij zult steeds de internatonionale krokettendag op 9 oktober heiligen met een portie huisgemaakt lekkers.
 10. Gij zult met een gerust hart aan tafel plaatsnemen na het volgen van al deze geboden aangezien u zo niet alleen de lokale vissers hebt gesteund, maar u hiermee ook uw ecologische voetafdruk onder controle houdt.

Wist je dat …

 • noordzeegarnalen te herkennen zijn aan de bruine strepen op hun rug?
 • het absolute topseizoen van augustus tot november loopt?
 • de échte Oostendse garnaal minder zout proeft? Garnalen worden namelijk volgens een oud recept aan boord gekookt in zeewater met extra zeezout. De kooktijd en het zouten verschillen per gebied en per boot.
 • je zelf (rauwe) garnalen kunt vangen? Trek bij eb met een schepnetje de zee in. Je zal versteld staan door de puurheid en intensiteit van je vangst.
 • je kunt testen of een garnaal vers is? Als je op de kop duwt, moet die stevig en knapperig zijn. Een garnaal met een ‘zachte’ kop is niet dagvers.
Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open