Feest

in jouw glas

Het is een trend bij veel brouwers, een terugkeer naar het rijpen van bier op houten vaten. Het verschil is dat dit nu bewust gebeurt om aroma, smaak en dimensies aan het product toe te voegen terwijl dit vroeger eerder gewoon uit noodzaak was, men had niets beters. Met eindejaar zijn het dan de speciale flessen die op de voorgrond komen. De ‘Magnum Opus’ van de brouwer meestal gepresenteerd in een mooie verpakking en in een formaat gemaakt om te delen. Zware kleppers die de ideale afsluiter vormen van een feestmaal en een waardig alternatief vormen voor het digestiefje.

In Bier Grand Cru #09 hebben we een hele reeks van deze houtgerijpte bieren de revue laten passeren, maar dat is ondertussen 5 jaar geleden. Even opfrissen mag dus wel en dat doen we vandaag met de Trignac XII van brouwerij Van Honsebrouck. De reden is dubbel: als blond bier is het ietwat een buitenbeentje in de stijl en… de brouwerij zet het in promotie voor het jaareinde.

De Trignac XII heeft waarschijnlijk weinig te maken met het gelijknamige dorp in Frankrijk. De naam is eigenlijk een contractie van ‘Tripel’ en ‘Cognac’. Toen Xavier Van Honsebrouck besliste te gaan experimenteren met het rijpen van bier op hout werden heel wat experimenten gedaan op een reeks aangekochte cognacvaten. Daaruit bleek dat de tripel uiteindelijk de beste ‘gast’ was om een tijdje op vat te verblijven en er nog mooier uit te komen. Het krachtige bier behoudt haar eigenheid en krijgt een heel mooie zachte aanvulling van de vaten.

Wij waren 5 jaar geleden aangenaam verrast door dit bier. De presentatie in een elegante doos en het feit dat het bier jaarlijks in beperkte oplage wordt geproduceerd, maakt er een heel mooi geschenk van. Maar dan wel eentje waarvan je de ontvanger moet dwingen om het meteen open te doen om samen te degusteren na het feestmaal.

Bier: Trignac XII (Bière de caractère)

  • Brouwerij:  Van Honsebrouck
  • Volume: 75 cl
  • Alcohol Volume %: 12%
  • Kleur: Goudblond, vrij helder, fijn schuim.
  • Geur/aroma’s: Alcoholisch, zoete mais, fruitig (banaan, blonde sultana, ananas), vleugje vanille.
  • Smaak: Erg vol en zacht, fruitig, alcoholisch, evenwichtig, erg lichte vanille en houttoesten.

Goesting gekregen? Als je die nu nog bestelt via de webshop van de brouwerij, heb je die zeker nog tijdig voor onder de Kerstboom. Bovendien geven ze momenteel een korting van maar liefst €10 op zo’n cadeauverpakking.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open