Een forel uit de Ardense beekjes en riviertjes is een ware delicatesse, die spijtig genoeg steeds minder gewaardeerd wordt. in de jaren 70 en 80 van vorige eeuw stond deze vis steevast op de menu’s van gastronomische restaurants in het zuiden van ons land. Nu is het meer en meer een bistro- of tavernegerecht geworden. Maar niet getreurd ook daar kan men lekker eten.
Ingrediënten:
- 4 schoongemaakte forellen
- 100 gr gerookt spek in blokjes gesneden
- 15 cl Chimay Dorée
- 2 fijn gesnipperde lente-uitjes
- 2 teentjes fijngehakte knollook
- 1 citroen
- 2 el fijngehakte bladpeterselie
- 4 takjes verse tijm
- Hoeveboter
- Peper & zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven op 180°.
- Spoel de forellen en dep droog.
- Leg de forellen in een beboterde ovenschaal.
- Bedek de forellen met de tijm, look en spekblokjes.
- Kruid met peper en zout.
- Voeg de Chimay Dorée toe.
- Voeg citroensap naar smaak toe.
- Gaar gedurende 20 minuten in de oven.
- Bestrooi de gare forellen met de peterselie en de lente-uitjes.
- Serveer met stokboord of gekookte aardappelen.
Pairing:
We drinken een Chimay Blanche bij dit gerecht. De hoekige en krachtige tripel past mooi bij het gerecht. Het overheerst de vis en de fijne saus net niet en geeft weerwerk aan het spek. De gistig toets van het bier voegt een dimensie toe aan onze smaakbeleving.
In L’eau Blanche in Lompret is een forel een echt succesnummer en als je fan bent van forel EN Chimay moet je zeker ook eens kijken naar volgend alternatief voor ‘paling in ’t groen’ en ons receptje met gerookte forel met Chimay … uiteraard!
Cover © Bart Van der Perre
Foto © Abbaye Notre Dame de Scourmont