(H)EERLIJK VLIEGEN

vanuit Oostende

Sinds De Bistronoom definitief de deuren sloot, moest je in Oostende toch een beetje zoeken om een plekje te vinden waar op gastronomisch niveau met bier werd gewerkt. Daar is een paar maanden geleden verandering in gekomen met de opening van (H)eerlijk vlak aan de luchthaven van Oostende. Vliegen was nog nooit zo interessant!

Kevin en Vicky zijn niet aan hun proefstuk toe, maar na een paar jaren ‘aan den dijk’ waren ze wel toe aan een nieuwe uitdaging. Hun interesse in bier en dan vooral de Trappisten deed hen die richting uitgaan. Toen ze door omstandigheden een pand kochten vlak bij de luchthaven werd het begin van een nieuw verhaal geschreven. (H)eerlijk was geboren en beide gingen hun bierkennis perfectioneren met een cursus Zythologie om de toekomstige klanten nog meer met kennis van zaken te kunnen bedienen. De bal ging evenwel snel aan het rollen en door tijdsgebrek moesten ze hun lessen stopzetten om zich volledig op de zaak te kunnen concentreren. Wat ze in het tweede jaar Zythologie zouden missen, gingen ze dan maar zelf in de praktijk ervaren. Hiermee bewijzen ze dat ‘oefening kunst baart’ want het resultaat mag er zijn.

A la carte kun je genieten van een (H)eerlijke brasseriekeuken met hier en daar een ‘specialleke’ zoals de mosselen met Chimay Rood en venkel. Pas echt de moeite wordt het als je voor het maandelijks afwisselend biermenu gaat. Vijf uitgewerkte gangen met telkens een zorgvuldig geselecteerd bier om er bij te zetten. Hier is over nagedacht, zoveel is duidelijk.

Een traditionele werkdag wordt bij (H)eerlijk afgesloten met het opentrekken van een (ongekend) bier om er het smaakprofiel van te bepalen en het potentieel bij verschillende gerechten. Eens de tijd rijp wordt dit dan meegenomen naar de samenstelling van komend menu. Bij elk gerecht wordt een basisselectie gezet om proefondervindelijk te gaan ‘finetunen’ en tot het best passende bier te komen. Elke combinatie is dus wel degelijk uitvoerig getest. Je krijgt niet gewoon een bier dat ‘op papier’ bij het gerecht ‘zou moeten passen’. Uiteraard blijft proeven een persoonlijke aangelegenheid, maar als ze het er in de keuken al over eens zijn, kun je er gerust van uit gaan dat er geen kemels tussen zitten en dat het er ook voor jou af en toe echt ‘boenk erop’ zal zijn. De bieren vormen steeds een welkome aanvulling op het gerecht. Beide staan niet gewoon ‘naast mekaar’, er is een interactie.

Het biermenu omvat steevast bieren die ook slechts tijdelijk op de kaart zullen blijven staan. Waar nodig kan dan worden aangevuld met de vaste kaart en die mag er ook zijn. De passie voor Trappisten is nooit weggeëbd en wordt in de kaart weerspiegeld. Alle trappistenbieren zijn beschikbaar. Ze worden aangevuld met een 50-tal speciaalbieren om zeker voor ieders smaak iets te hebben. Zowel klassiekers als wat meer ‘gedurfde’ bieren zoals de ‘botanicals’ van Lindemans, de ‘Indulgences’ van Het Anker en tal van leuke brouwsels van kleinere brouwerijen.

Centraal in de sober aangeklede, maar best gezellige zaal, staat de bierfrigo. Meteen bij binnenkomst is het dan ook duidelijk wat ze hier belangrijk vinden. Het gaat zelfs nog een stuk duidelijker worden eens gestart wordt met de biergerelateerde evenementen en proeverijen. Nu al hebben Chimay en Het Anker (on tour) de weg naar de (H)eerlijkheid gevonden voor een interessante proeverij, maar dit zou dus slechts een begin moeten zijn.

Swat, een zaak die absoluut het ontdekken waard is en de luchthaven van Oostende een stuk interessanter maakt als ‘landingsbaan’.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open