IJwit

Ons wekelijks bier

‘In mei leggen alle vogels een ei’ zo luidt de welbekende spreuk. Maar veel meer dan een mooie en goed bekkende ‘tegeltjesuitspraak’ is dit niet echt. De meeste vogels broeden in onze contreien in een heel andere periode. Voor de meest gangbare vogelsoorten zoals de mees, de mus of de merel zijn tegen mei de eieren al lang gelegd. Met de klimaatopwarming leggen ze bovendien steeds vroeger. Wel klinkende zwanze dus.

Van hetzelfde laken … Brouwerij ’t IJ heeft niet te maken met ‘eieren’ al is het homofoon en staat er een struisvogel met ei op alle etiketten. Het IJ is gewoon een woonwijk in Amsterdam en daar lopen ook absoluut geen struisvogels. De stichter had wel een passie voor deze grote loopvogel en de woordspeling tussen de wijk waarin ze zich vestigden en het ‘broedsel’ was wel leuk. Wel klinkende zwanze dus.

Wel klinkend en leuk, maar in dit geval ook erg lekker. IJwit mag dan niets te maken hebben met … OK, je hebt hem wel ondertussen vermoed ik … het is niet gewoon een leuke naam bedenken om een matig product uit het slop te trekken. Integendeel. IJwit is gewoon een top witbier, evenwichtig gekruid en super dorstlessend. Dat wisten ook de juryleden van de laatste Brussels Beer Challenge te waarderen. Het werd goud voor dit bier! De slechte tong zal nu zeggen dat als je verder in dit verhaal gaat het ‘niet al goud is wat blinkt’, maar dat betekent nog niet dat als het schitterend het geen goud kan zijn. Soit! Filosoferen in de prille lentezon bij een fris glas IJwit… we zien dat wel zitten.

Bier: IJwit

  • Brouwerij: Brouwerij ‘t IJ (NL) onderdeel van Duvel Moortgat (BE)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 6,5 %
  • Zicht: Troebel goudgeel. Romige, vaste schuimkraag. Mooi.
  • Geur/aroma’s: Vrij fenolisch (kruidnagel, gerookte vanille, 4VG) met een moutige ondertoon (wit broodkruim) en fruitige esters (banaan, geel steenfruit). Frisse citrus twist.
  • Smaak: Ronde, romige aanzet met een zweem van zoet fruit. Opfrissend koolzuur dat het bier werkelijk ‘draagt’. Droogt net voldoende uit naar de afdronk toe. Zacht zurige hint die de finale best fris maakt. Fenolische finale als het aroma deed vermoeden.
  • Foodpairing: Burrata, scampi in een curry-room saus, havermoutkoekjes met banaan.
Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Bier Passie Weekend