OUDE KRIEK SCHAR-ELLE

Ons Wekelijks Bier

Op 6 januari wordt wereldwijd Driekoningen gevierd, oftewel Epiphany. De evangelist Matteüs spreekt over de ‘wijzen uit het oosten’ (Mt 2, 1-12). Op zoek naar de ‘koning der Joden’ zouden zij een ster gevolgd hebben en kwamen zo terecht in Betlehem, waar ze het pasgeboren kindje Jezus geschenken aanbieden. Ze schonken goud, wierook en mirre. Goud was het typische geschenk voor een koning. Wierook stond symbool voor de goddelijkheid en mirre is een verwijzing naar de dood. ‘Pateekes’ hadden de heren blijkbaar niet mee toen ze bij Jozef en Maria op de koffie kwamen, waar komt die taart dan in godsnaam vandaan?

Het zit er dik in dat de traditie haar oorsprong zo ongeveer in dezelfde periode liggen heeft. Het trekken van een koning aan de hand van een boon (nu vaak een porseleinen figuurtje) verstopt in een gebak zou al teruggaan tot de Romeinen. Zij hadden begin januari een dag waarop de rollen tussen ‘meesters’ en slaven even omgewisseld werden. Een slaaf kreeg zo de kans om voor één dag de baas (de koning) te zijn. Of het met een frangipanetaart gebeurde is niet duidelijk, maar helemaal onmogelijk is het niet, Italië is nu eenmaal een grote speler in de amandelmarkt. Ondertussen is de slavernij gelukkig afgeschaft en zijn er misschien net iets minder voordelen verbonden aan het vinden van de boon, maar de traditie afschaffen hoeft voor ons in ieder geval niet, al is het maar voor de taart. Om het plezier compleet te maken geven we een kleine tip voor het bier dat je er best eens bij zou kunnen serveren…

In een frangipane is de hoofdrol weggelegd voor amandelen. We gebruiken dit als ‘smaakbruggetje’ om bij een Oude Kriek uit te komen. Basis daarvan is lambiek waarop krieken met pit en al hebben liggen macereren. Die pitjes hebben nogal de neiging om aroma’s en smaken te ontwikkelen die doen denken aan amandelen en marsepein. De fruitige toetsen zorgen voor een extra dimensie in deze combinatie terwijl het zuurtje in het bier mooi contracteert met het zoete van de taart.

Als vertegenwoordiger van de stijl kiezen we voor het bier dat in deze categorie de gouden plak wist weg te kapen op de laatste editie van de Brussels Beer Challenge…

Bier: Oude Kriek Schar-Elle

  • Brouwerij: Lambiek Fabriek (BE)
  • Volume: 75 cl
  • Alcohol Volume %: 6,2% ABV
  • Uitzicht: Prachtige, heldere dieprode kleur. Licht rozig en luchtig schuim dat best goed stand weet te houden. Een streling voor het oog.
  • Geur/aroma’s: Aangename mix van fruitige en ‘wilde’ toetsen. Krieken, kersenpit (hout, amandel). Brett en een ‘boers’ hintje. Elegant en fris.
  • Smaak: Ronde, fruitige (kriek) aanzet. Fris koolzuur. Zurige smaken voegen zich mooi in. Droge afdronk met kriekjes, peper en wat hout. Super evenwicht tussen fruit en lambiek.
  • Foodpairing: Eens proberen met die frangipane, je zult alvast origineler uit de hoek komen dan als je met koffie afkomt.
Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open