PRINS DER DUISTERNIS

Sympathy for the devil (Scene 7)

Het zijn niet enkel ‘officiële’ brouwers die eens zin hebben in een ‘collaboration brew’, ook hobbybrouwers doen gretig mee. De logica zelf eigenlijk want hoe meer zielen er op zo’n brouwdagje zijn, hoe meer leute. Het resultaat van een van deze samenwerkingen werd de gitzwarte ‘Prins der Duisternis’.

Zowel Patrick Vervacke als Bram Neudts zijn niet aan hun proefstuk wat brouwen betreft. Beide hebben een kleine thuisinstallatie waarin ze zich uitleven. Af en toe wordt er dan eens beroep gedaan op de ketels van een erkende brouwerij om ook wat aan het publiek te kunnen voorstellen. Voor beide blijft het een hobby en bijberoep, maar BramBrass heeft als bierfirma nu toch al een leuk gamma uitgebouwd en Patrick heeft na het ontwikkelen van enkele recepten voor de Waregemse Bierfanaten nu ook wat in eigen naam uitgebracht (onder bierfirma ‘Beer’ … keep it simple). Daar beide voor hun officiële (lees: gecommercialiseerde) bieren bij Brouwerij De Meester gingen brouwen kwam het idee om eens iets samen te doen. Bram wou iets alcoholisch, een stevig degustatiebier, een afzakkertje. Voor Patrick moest er dan weer zeker voldoende hop in zitten en moest het toch nog enigszins vlot drinkbaar zijn. Elk zijn voorkeuren, wat breekpunten en ideeën. Na een beetje water bij de wijn te hebben gedaan en enkele testbrouwsels te hebben gedraaid was de ‘Prins der Duisternis’ klaar voor de spong naar de grotere ketels van de Meester.

Nu ja, heel veel water bij de wijn is er toch ook niet gedaan want het eindresultaat is een stevige klepper van maar liefst 10% ABV geworden. Een mooi evenwichtig bier waarin de basisingrediënten er goed uitkomen en perfect in balans zijn met mekaar. Het is dat evenwicht dat er voor zorgt dat ondanks de alcohol het toch gevaarlijk vlot binnen giet. De mooie gebrande aroma’s van koffie en cacao zoals in een stout worden aangevuld door fruitige esters, alcohol en een vleugje karamel zoals je meer in een quadrupel verwacht. Een genereuze hopgift zorgt voor een vleugje citrus en een stevige nabitter. Zorgvuldige gedoseerde kruiden geven de ‘final touch’. Evenwichtig en machtig, een ‘prins’ waardig.

Dat de naam verwijst naar de kleur van het bier is evident. Dat het bier er tegelijk ook iets mythisch mee kreeg is eveneens zeker. Of de brouwers fans zijn van de goede oude Vlaamse strip is minder duidelijk, maar mij ga je niet wijs maken dat de Rode Ridder hier voor niets tussen zit. Album 143 draagt heel toevallig de titel ‘Prins der Duisternis’ en een van de protagonisten ‘Bahaal’ heeft toch wel wat trekjes van de figuur op de prachtige wikkel die elke fles omvat. Bahaal, niets anders dan een ‘verbastering’ van ‘Baäl-Zebub’ ofte de duivel. Een leuke uiting van hun ‘sympathy for the devil’ die onze smaakpapillen absoluut in vervoering kon brengen.

Het het bier werd voorlopig in beperkte oplage gemaakt en bij de filtratie hebben ze meermaals woorden uitgesproken die zelfs voor de oren van de duivel niet geschikt zijn, maar wij hopen toch zachtjes dat er nog een vervolg op komt … Santé!

Wie nu al zijn boekenkast is ingedoken om het bewuste nummer van de Rode Ridder op te vissen kan misschien zijn lectuur starten met een ander bier van Patrick … de ‘Fee van het Licht’ (niet toevallig de ’titel’ van Galaxa een andere protagoniste van dit album) en dan met het lezen mee evolueren van ‘Licht’ naar ‘Duisternis’. Een stripklassieker (her)lezen is nog nooit zo leuk geweest.

Bier: Prins der Duisternis
Brouwerij: BramBrass & Beer bij Brouwerij De Meester (BE)
Volume: 37,5 cl
Alcohol Volume %: 10,0%
Kleur: Zwart met een beige, romige schuimkraag
Geur/aroma’s: Gebrande mout, alcohol, fruitig, complex en zwoel. Fris hoppig vleugje citrus.
Smaak: Stevig mondgevoel. Zachte ronde aanzet met toetsen van karamel en chocolade. Fruitig. Goed geïntegreerde bitterheid. Gelaagd en tegelijk vlot drinkbaar.
Foodpairing: Op zich om een avond mee af te sluiten. Rustig de tijd nemen om alle faceten te ontdekken en blijven genieten tot de laatste slok. Niet baanbrekend maar een stuk niet al te droge brownie of een moelleux zal zeker geen kwaad kunnen.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open