SAISON DUPONT

Ons Wekelijks Bier

De alternatieve naam van de maand augustus is ‘oogstmaand’. Dit komt niet uit de lucht gevallen, gewoonlijk wordt dan inderdaad het graan geoogst. Natuurlijk is dit afhankelijk van het soort graan (rogge wordt voor tarwe geoogst bijvoorbeeld) en de weersomstandigheden. Wie weet zorgt de klimaatverandering er wel voor dat juli van ‘hooimaand’ naar ‘oogstmaand’ overstapt. Soit … het oogsten gebeurt nu hoofdzakelijk machinaal met boeren die dag en nacht werken en mekaar aflossen achter die gehuurde pikdorser, maar dat was ooit anders. Toen kwamen er een hoop seizoenarbeiders de rangen van de boerderijen versterken en van het werken onder de augustuszon kregen die nogal stevig wat dorst.

De beste (goedkoopste) optie voor de boerderijen was dan in de rustige wintermaanden bier te brouwen (om het vaste personeel bezig te houden) dat ze in de zomer aan al dat extra volk konden serveren (en deels mee uitbetalen). Het bier moest vooral dorstlessend zijn en liefst niet te alcoholisch opdat het werk van de seizoenarbeiders er niet onder zou lijden. We definiëren dit type bieren nu als ‘Saison’ en bij Brasserie Dupont brouwen ze dit nu al sinds halfweg de 18e eeuw. De brouwerij wordt vandaag internationaal erkent als ‘de’ referentie als het op saison bieren aankomt. Dit blijkt ook meer dan terecht als je kijkt naar de resultaten die ze halen in objectieve competities als de Brussels Beer Challenge. Jaar na jaar kapen ze het merendeel van de medailles weg in de verschillende saison categorieën. In 2020 werden ze omwille van een indrukwekkende reeks zelfs uitgeroepen tot ‘Best Brewery’ van de competitie. Vooral in de ‘Traditional Saison’ blinken ze uit met op de laatste editie alweer de twee hoogste treden van het podium. Goud voor de Saison Dupont Bio en zilver voor de Biolégère. Vandaag gaan we resoluut voor het (vloeibaar) goud en nog in 75cl ook. Het is tenslotte oogstmaand en nog eens vrijdag ook!

Bier: Saison Dupont Biologique

  • Brouwerij: Brasserie Dupont (BE)
  • Volume: 75 cl
  • Alcohol Volume %: 5,5%
  • Kleur: Donkerblond tot licht koper met een mooie witte schuimkraag.
  • Geur/aroma’s: Granige ondertoon. Fruitig, citrus (vooral pompelmoes), hop (grassig) en gist. Kruidige, fenolische accenten (pepertje).
  • Smaak: Zachte eerste indruk met mout en graan. Levendig. Elegante hop nuances. Mooie kruidige, droge en bittere afdronk.
  • Foodpairing: Ideaal als aperitief met chips peper & zout. Boterham met plattekaas.

Toen het bier in 1990 werd gecreëerd was het samen met de Moinette bio van dezelfde brouwerij één van de eerste Belgische biologische bieren…

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open