50 makkelijke recepten uit de hele wereld
Dit boek, waarin ook 50 wereldrecepten terug te vinden zijn, is een project van Bart De Clerck en Björn Verhoeven in nauwe samenwerking met kok en recepten-ingenieur Bart Vercruyssen. 250 pagina’s lang nemen de auteurs ons mee op reis naar het thuisland van 25 Antwerpse havenmedewerkers. Zij vertellen met passie en de nodige fierheid hoe ze in Antwerpen terechtkwamen, wat ze er precies voor werk doen en hoe verbonden ze zich nog voelen met hun geboorteland. Een ze delen hun favoriete recepten.
De recepten zijn haalbaar voor een doorsnee keukenpiet en de ingrediëntenlijst is bewust kort gehouden. De combinatie van boeiende verhalen, eenvoudige recepten en leuke weetjes maken van het boek een leuk hebbeding en een bron van culinaire inspiratie. Ook de link met bier is niet ver weg. De Antwerpse haven is een mout hotspot. Op geen enkele plek ter wereld wordt er meer mout opgeslagen, verwerkt en getransporteerd. Na de diamant groeit de Koekenstad uit tot de internationale hub in handel van dit cruciale element voor de productie van bier. Boortmalt heeft een grote productie-unit en een onderzoekslaboratorium in het hartje van de Antwerpse haven. Mouterij Dingemans bevindt zich op een steenworp van de haven en ‘Cargill’ en logistieke reus ‘Zuidnatie’ hebben werelds grootste distributiecentrum in de Antwerpse haven neergepoot. Als u een glas bier drinkt is de kans groot dat de Antwerpse haven er deel van uit maakt. Om dit feit te eren geven we een biertip bij één recept uit elk land.
Noorwegen
Zalm met komkommersalade en Sandfjordboter: Zinnebir (Brasserie de la Senne)
China
Gestoomde oesters: Stout Mokke (Bieren Cabardouche)
Spanje
Linzenschotel met chorizo: Extra (Brouwerij Westmalle)
Turkije
Kebap van gehakt en aubergine: Palm (Palm Breweries)
Kenia
Stoofvlees van geit: Guldenberg (Brouwerij De Ranke)
Polen
Appelpannenkoekjes: Faro (Brouwerij Boon)
Mexico
Taco: Maes Pils (Brouwerij Alken-Maes)
India
Rode linzen gekookt en gekruid: Moinette Brune (Brasserie Dupont)
Rusland
Pomme moscovite: Malheur Brut (Brouwerij Malheur)
VS
Broodje Pulled Pork: Jack’s Precious IPA (Brouwerij The Musketeers)
Ivoorkust
Mafé met geroosterde vis: Brugs Witbier (Brouwerij De Halve Maan)
Japan
Tataki: Duvel (Duvel Moortgat)
Frankrijk
Snoekbaars met blanke botersaus: Zeezuiper (De Scheldebrouwers)
Filipijnen
Rijstpap met kokosmelk: Gouden Carolus Classic (Brouwerij Het Anker)
Argentinië
Chimichirri: Bolleke Koninck (Duvel Moortgat)
Zuid-Afrika
Vleesbrood met specerijen: Westmalle Dubbel (Brouwerij Westmalle)
Italie
Oortjespasta met raapstelen: Ename Blond (Brouwerij Roman)
Libie
Bazine: Chimay Rouge (Brasserie Chimay)
Duitsland
Maatjesharing met speksaus: Pils13 (The Ministry of Belgian Beer)
Brazilie
Gegaarde bonen met stukken vlees: La Rulle Brune (Brasserie Artisanale de Rulles)
Nederland
Palingbroodje: Kees IPA (Brouwerij Kees)
Thailand
Thaise mosselsoep: Seefbier (Antwerpse Brouw Compagnie)
Engeland
Fish & Chips: Martin’s Pale Ale (Brouwerij John Martin’s)
Marokko
Lamstagine: Floreffe Brune (Brasserie Lefevbre)
Griekenland
Dolmas: Nissos Pilsner (Cycladic Microbrewery)
PS: Bart De Clerck is niet aan zijn proefstuk toe. Enige jaren geleden schreef hij samen met BGC redacteur Joost Houtman het hilarische boek ‘De rest is parking: Waarom de Antwerpenaren zo Antwerps zijn’.
Bart De Clerck, & Björn Verhoeven, Smaken van de Haven, Pandora Publishers, Antwerpen 2021, € 29,95