Bier cassoulet met Westmalle Dubbel.
Een traditionele cassoulet is een Franse regionale specialiteit van de Midi-Pyrénées, met witte bonen en vlees als hoofdingrediënten. Drie steden claimen het authentieke en beste recept: Castelnaudary, Carcassonne en Toulouse. Voor Bier Grand Cru komt de beste cassoulet uit de Kempen: een versie met Westmalle Dubbel.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 4 grote boerenworsten
- 4 dikke sneden gezouten spek
- 2 tomaten
- 4 uien
- 500 gr. witte gedroogde bonen
- 1,5 dl. kalfsfond
- 1 flesje Westmalle Dubbel
- 2 teentjes knoflook
- 2 takjes verse tijm
- 2 laurierblaadjes
- Ganzenvet
- Pepper & zout
Bereiding:
- Week de witte bonen één nacht in koud water
- Kook de bonen gaar in licht gezouten water
- Pel en pers de knoflook
- Pel en versnipper de uien
- Snij het spek in dobbelsteentjes
- Ontpit en ontvel de tomaten. Snij vervolgens in kleine blokjes
- Smelt het ganzenvet in een pan
- Bak het spek en haal het spek uit de pan
- Bak de uien, de knoflook en de boerenworsten in het vet.
- Voeg het gebakken spek, de tomatenblokjes en de bonen toe. Roer grondig.
- Voeg de Westmalle Dubbel en de kalfsfond toe.
- Voeg de kruiden, peper & zout toe en breng aan de kook
- Laat het geheel 30 minuten sudderen
Serveertip:
Serveer de cassoulet met grof boerenbrood en met Westmalle Dubbel.