Castana

Ons wekelijks bier

De kans is groot dat jouw kalender vandaag de lente aankondigt. Eigenlijk is die reeds gisteren begonnen en elk jaar schuift dat een beetje. Het zal ons in feite worst wezen wanneer het nu precies is, het is gewoon heugelijk nieuws. De dagen zijn vanaf nu langer dan de nachten. We zien letterlijk het licht.

Die verlenging van de dagen is de maatstaf van de natuur om zich te oriënteren. We moeten namelijk niet uitleggen dat als de natuur zich enkel zou baseren op de temperatuur om het begin van de lente te bepalen, dit nu wel heel onbetrouwbaar zou zijn. Ons klimaat is er alleen maar onvoorspelbaarder op geworden. Temperatuur speelt wel een rol, maar is ondergeschikt aan de invloed van de lengte van de dagen. Planten en dieren gaar zich vooral met dat laatste oriënteren.

Zo ook de bijen die weer helemaal actief worden. Ze vliegen vooral uit om water te halen zodat ze hun wintervoorraden kunnen aanlengen tot iets eetbaars. Daarnaast profiteren ze net als wijzelf reeds van de eerste bloesems en beginnen ze met het produceren van lentehoning.

De eerste honing is meestal vrij licht van kleur, redelijk zoet en mild van smaak. Dit kan een mooi toevoegsel zijn in bier, maar zal het eindproduct minder typeren. Brouwers die een ‘honingbier’ op de markt willen brengen kiezen dan ook vaker (en beter) voor iets meer uitgesproken varianten. Op kastanje bloesems is het nu nog even wachten, maar dat is dus een vrij populaire honing gebleken om in bier te verwerken. Erg aromatisch en herkenbaar. Hiermee kun je een bier echt een ‘identiteit’ gaan geven.

Het is waarschijnlijk die unieke identiteit die de Castana tijdens de laatste Brussels Beer Challenge een gouden medaille opleverde. Het moeilijkste bij het maken van een honingbier, is het bier een sterke, maar uiterst evenwichtige persoonlijkheid mee te geven. Daar zijn die Italianen bijzonder goed in geslaagd.

Bier: Castana

  • Brouwerij: Birrificio Oltrepo (IT)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 6,4 %
  • Zicht: Diep kopergoud. Lichtjes gesluierd. Beperkte schuimvorming, maar mooi blijvend ringetje.
  • Geur/aroma’s: Vers brood. Vrij vol en hartig (vleugje ‘parmigiano’ maar best aangenaam). Beetje rood fruit (aardbei) op de achtergrond. Duidelijk aroma van kastanje honing, maar niet te overheersend.
  • Smaak: Coherent met wat de neus aankondigt. Licht zoetige aanzet met een mooie honingsmaak. Fruit-tella (aardbei). Zachte body, opgefrist door goed gedoseerd koolzuur. Aangename bittere accenten die de zoete tonen wat weerwerk komen bieden en doorvloeien naar de afdronk. Vrij droge finale met ook hier weer de duidelijke aanwezigheid van de kastanje honing. Perfecte balans tussen honing en bier.
  • Foodpairing: Foglie di Castagno, gebraden parelhoen met pompoenpuree, perencrumble.
Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie