Cornet smoked gruyere AOP

Een Belgisch-Zwitserse match met een zweempje avontuur en vooral veel smaak, Viki Geunes doet het op zijn manier en combineert een authentieke Gruyère AOP met de rokerige, zachte toetsen van Cornet Smoked in zijn versie van fondue

Fondue is een van de cultgerechten die al sinds mensenheugenis op dezelfde manier worden bereid. Elke familie heeft wel een eigen winnende combo met steeds dezelfde vertrouwde ingrediënten, hetzelfde recept en dezelfde bijpassende wijnen. Maar er is niets mis mee om de culinaire routine af en toe te doorbreken met een kleine twist. Driesterrenchef Viki Geunes doet het op zijn manier en combineert een authentieke Gruyère AOP met de rokerige, zachte noten van het Belgische bier Cornet Smoked. Een Belgisch-Zwitserse match met een zweempje avontuur en vooral veel smaak.

Een kleine oppervlakte, meerdere landstalen en een onvoorwaardelijke liefde voor chocolade: Zwitserland en België hebben meer gemeen dan we denken. Beide landen zijn trots op hun rijk terroir en staan bekend voor hun genereuze keuken en hun liefde voor ambachtelijk werk. Dit huwelijk tussen ratio en passie inspireerde de Belgische driesterrenchef Viki Geunes (van restaurant Zilte) tot een eigenzinnige versie van de mythische Zwitserse fondue met als extraatje een subtiele en smakelijke Belgische touch. Het vleugje hop dat hij eraan toevoegt, sublimeert perfect de krachtige smaak van de Zwitserse Gruyère AOP zonder afbreuk te doen aan zijn authentieke aroma’s. 

Voor zijn recept koos Viki Geunes Cornet Smoked, een Belgisch blond bier van de Brouwerij De Hoorn dat geapprecieerd wordt voor zijn krachtige smaak en delicaat rokerige noten afkomstig van de schilfers gerookt eikenhout die aan het brouwsel worden toegevoegd. Viki Geunes liet zich niet enkel overtuigen door de unieke smaaktoetsen van dit speciaalbier met op turf gerookte mout, maar ook door de waarden van verbondenheid en harmonie waar de historische brouwerij voor staat. De combinatie van Cornet Smoked en fondue is dus niet enkel een smaakhuwelijk, ze heeft evenveel weg van een harmonieuze match waarin samenhorigheid en samenzijn de hoofdrol spelen. Zijn recept bevat dus een hoop hartverwarmende ingrediënten zoals Gruyère AOP (Réserve en Classic), Viande des Grisons – ook wel Bündnerfleisch genoemd –, aardappelen, licht gerookt spek en uiteraard Cornet Smoked. ​

Fondue met Cornet Smoked aan de basis

Ingrediënten:

Voor de fondue: 2dl Cornet smoked / 200g Le Gruyére AOP Réserve / 200g Gruyére AOP Classic

Voor de bijgerechten: 1kg Ratte aardappel vastkokend / 100g sjalot zoetzuur / 100g gerookte amandelen / 250g licht gerookt spek dun gesneden / 500g gemengd gehakt / 150g viande grison 150g / groene kool bladeren – kort geblancheerd

Bereiding:

Kook de Ratte aardappel beetgaar en haal er een beetje vulling uit. Vul op met een mengeling van fijne zoetzure sjalotten met gerookte en gehakte amandelen. Wikkel in een dun plakje gerookt spek (gebruik een satéstokje om het geheel samen te houden) en grill het geheel kort. Houd warm. Van het gehakt maken we samen met het fijn gesneden viande de grison mini-burgertjes omwikkeld met een stukje geblancheerde groene kool (gebruik een satéstokje om het geheel samen te houden). Grill en houd warm. Dip nadien in de fondue en werk nadien meteen af naar eigen smaak met de dips en toppings.µ

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!