DE KABOUTER WORDT GROOT

Brasserie d’Achouffe wordt 40 jaar

In het groene hartje van de Ardennen, waar sprookjesachtige wezens en kabouters zich nog durven én kunnen vertonen, ligt Brasserie d’Achouffe. De omgeving doet dromen, maar het ontstaan van de brouwerij is een droom die werkelijkheid werd voor twee ambitieuze Belgen. In augustus mag de brouwerij 40 kaarsjes uitblazen. Naast een gelimiteerd verjaardagsbier staan er ook heel wat activiteiten en feestelijkheden waaronder La Grande Choufferie op de planning. Santé!

Een hobby die uitgroeide tot een internationaal succes

De geschiedenis van La Chouffe gaat terug tot eind jaren 70. Twee Belgische schoonbroers gepassioneerd door bier, Chris Bauweraerts en Pierre Gobron, beginnen bier te brouwen in hun boerderij, in het hartje van de Vallei der Feeën in Achouffe. Vanuit hun garage en met een budget van minder dan 5.000 euro realiseren ze hun droom: op 27 augustus 1982 komt hun eigen bier op de markt.  La Chouffe is geboren. Het bier slaat zo aan, dat de 49 liter bier die ze op dat moment hebben gebrouwen, in één oogopslag de deur uit is. Halverwege de jaren 80 besloten ze een boerderij te kopen en gingen ze volop voor het brouwavontuur. In 1992, 10 jaar na het eerste brouwsel, werd er al 5.000 hectoliter per jaar geproduceerd.  De afgelopen jaren is het assortiment flink gegroeid: Cherry Chouffe, Houblon Chouffe, Chouffe Soleil, Chouffe Blanche, N’Ice Chouffe werden toegevoegd aan het lijstje speciaalbieren naast La Chouffe, Mc Chouffe en Chouffe Bok. Anno 2022 kan je de Chouffe-bieren drinken in meer dan 50  landen over de hele wereld, heeft het bier al heel wat internationale onderscheidingen op z’n naam staan én is La Chouffe de absolute nummer één onder de Ardense bieren.

Verjaardagsbier

Om de 40e verjaardag te vieren wordt er gelimiteerd een jubileum bier gebrouwen : CHOUFFE 40 (5.6 % ALC). Een blondine met kruidige aroma’s die bij geselecteerde horeca en bierhandelaars verkrijgbaar is vanaf einde maart. Een verfrissend speciaalbier om te genieten in de natuur, bij een open vuur, een geweldige barbecue of onder de sterrenhemel deze zomer.

GIGA-CHOUFFE-FÊTE op 12-13-14 augustus

Naar jaarlijkse traditie wordt midden augustus de verjaardag van Brasserie d’Achouffe gevierd onder de noemer : La Grande Choufferie. Dit evenement brengt veel Chouffe-fans en liefhebbers samen in de Vallei der Feeën. Op het programma: muziek, plezier én uiteraard frisse Chouffe om van te genieten in een zomerse en vrolijke sfeer. In 2022 maken ze zich klaar voor een groot feest naar aanleiding van de 40e verjaardag! Noteer alvast deze data in de agenda : 12 – 13 – 14 augustus.

De Vallei der Feeën: een toeristische trekpleister

Het lieftallige dorpje Achouffe is een trekpleister voor natuur- en bierliefhebbers uit binnen- en buitenland. Vandaag ontvangt Brasserie d’Achouffe jaarlijks niet minder dan 30.000 bezoekers. Op de plaats waar nu het bezoekerscentrum zich bevindt, stond vele jaren geleden het hotel “La Vallée des Fées”.  Niet alleen de naam spreekt tot de verbeelding, de omgeving is zeer feeëriek en dit zou ook het sprookjesbos van Grimm kunnen zijn. Een prachtige vijver, een kappelletje, houten gebeeldhouwde sculpturen, sprookjesachtige paadjes en de wondermooie Ardeense fauna & flora zorgen voor betovering.

En het is hier dat de La Chouffe bieren worden gebrouwen. Pal tussen al dit moois vind je de brouwerij, de Chouffe shop, het Atelier des Lutins en l’Auberge des Lutins. In het Atelier des Lutins, of de werkplaats van de kabouters, kunnen bezoekers de magische wereld van het brouwen ontdekken. Ze komen in contact met kruiden, mout, gerst, hop en kruiden en kunnen de sfeer al opsnuiven. Vanuit een grote glazen wand in de brouwzaal kunnen bezoekers een blik werpen op het brouwproces.  Daarna worden de bezoekers verwacht in L’Auberge des Lutins om te genieten van een fris getapte La Chouffe, Mc Chouffe of Chouffe Houblon. In de winter is het aangenaam vertoeven aan de open haard en in de zomer staat het grote terras met zicht op de vijver klaar.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open