EASY FRIDAY NIGHT BEER DINNERS

Gevulde aardappel

Veel Belgischer dan dat kunnen we het moeilijk maken. Pasta, rijst, couscous, … ze mogen nog zo lekker zijn als er ‘één’ zetmeelrijk voedingsmiddel is die onze eetcultuur typeert dan is het zonder twijfel de ‘patat’. We zijn er verzot op. Niet zelden in de vorm van frietjes, dat is waar maar de Belg die een maaltijd zonder aardappelen niet als een maal beschouwt is eerder regel dan uitzondering. Als er bovendien een voedingsmiddel is waar je echt alle kanten mee uit kunt, dan is het ook deze: gekookt, gebakken, gepureerd of als ‘stoemp’, in frietjes van alle mogelijke kalibers, als kroketjes, in chips, … of ‘gevuld’ en daar gaan we vandaag voor. ‘Jef Patat’ houdt bovendien enorm van het gezelschap van bier, meer hebben wij niet nodig om overtuigd te worden.

Benodigdheden (4 personen):

 • 4 grote vastkokende aardappelen (Bintje bijvoorbeeld)
 • 1 el boter
 • 4 eieren
 • 2 sneetjes ontbijtspek
 • 4 el geraspte oude kaas (ga voor een blok Oud Brugge bijvoorbeeld)
 • 2 el gehakte peterselie
 • peper en zout

Zo ga je tewerk :

 1. Was de aardappelen en kook ze met de schil in gezouten water tot ze zacht zijn (ze hoeven niet helemaal gaar te zijn maar toch bijna).
 2. Snij een dunne plak af van de zijkant en hol de aardappelen een beetje uit.
 3. Snij het ontbijtspek in stukjes en bak ze krokant in een pan (in een  goede pan hoef je geen extra vetstof toe te voegen).
 4. Breek voorzichtig een ei in elke uitgeholde aardappel, strooi er de gebakken spekreepjes over en werk af met een gulle portie geraspte oude kaas en wat peterselie.
 5. Bak de aardappelen nog 20 à 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.
 6. Serveer warm met wat veldsla.

Pairing :

We kiezen voor een Cornet Smoked van Brouwerij De Hoorn (Swinkels Family Brewers). Het bier heeft dezelfde volle inborst als de klassieke Cornet, een goede body en een warm gevoel met wat houttoetsen die het extra zacht en rond maken. Ideaal bij de smeuïge textuur van de zachte aardappel overgoten met kaas. Mooie aan de Smoked is de subtiele rokerige toets die je vooral in de afdronk gewaar wordt en die een zalige ‘match’ vind in de krokant gebakken spek en de gegrilde kaaskorst).

Coverfoto © Lekker van bij Ons

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open