We moeten leren eten wat de visser vangt. Niet enkel laten vissen wat we op ons bord willen en al de rest weggooien.’ Wij volgen het motto van de NorthSeaChefs en eten vandaag een fantastisch lekker grietje. Deze vissoort is een beenvis en behoort tot de orde van de platvissen. Net als scharretong behoort deze grijsbruine vis tot de familie van de tarbotten. Structuur en smaak van het visvlees lijken sterk op die van tarbot. We bereiden onze griet met Duvel.
Ingrediënten:
- 4 grietfilets
- 2 fijngesnipperde sjalotten
- 1 flesje Duvel
- 2 dl. room
- Hoeveboter
- 1 el. gehakte kervel
- Peper & zout
Bereiding:
- Kruid de filets met peper & zout
- Verwarm de oven op 180°
- Beboter een overschotel en bestrooi de bodem met de fijngesnipperde sjalotten
- Leg de filets in de schotel en leg een klontje boter op elek filet
- Voeg bier toe tot de visfilets voor 2/3 onderstaan
- Breng het geheel aan de kook
- Schijf de vis in de oven zodra get geheel kook
- Gaar de vis (ongeveer 7 a 8 minuten)
- Giet het kookvocht in een sauspan en laat tot 1/3 inkoken. Hou de vis intussen warm
- Voeg de room toe aan de saus en laat wederom tot1/3 inkoken
- Voeg er een klontje boter toe aan de saus en klop op met een garde
- Voeg de jij gehaakte kervel toe
- Leg de filets op vier borden en verdeel de saus erover
- Serveer met verse pasta en gesauteerde spinazie
Pairing:
De elegant bittere smaak van het bier geeft de fijne smaak van de griet een wonderlijke ruggesteun. De kervel zorgt voor een frisse en kruidige toets, de room creëert een smeuig karakter. Een krachtig doch elegant bier met een stevige koolzuurpareling, zoals Duvel, is een perfecte begeleider. Het bier is fijnzinnig genoeg om de tere vis niet te overheersen en eigenzinnig genoeg om een eigen toets toe te voegen, namelijk een zalige bitterheid. De pareling zorgt ervoor dat ons pallet schoon blijft en biedt tegengewicht aan de room.
Cover © Lekker Van Bij Ons
Foto© Bart Van der Perre