FRIED FISH BLUES

Onvervalste hard bop met de dynamisch solerende tenorsaxofonisten Toni Solà en Scott Hamilton bepalen de sfeer in de vertolking van ‘Fried Fish Blues’. Toni Solà heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van de jazz in Barcelona. In zijn levendige vertolkingen zijn de invloeden van tenorsaxofonisten als Illinois Jacquet, Gene Ammons en Sonny Rollins duidelijk te horen. Zijn interpretatie van het nummer ‘The One Before This’ is een muzikaal eerbetoon aan Gene Ammons. Met jazz muzikanten uit Spanje en daarbuiten verzorgde hij veel druk bezochte optredens in Barcelona.

Met zijn album ‘Night Sounds’ oogstte hij vooral succes in Japan. Deze cd werd gevolgd door ‘Natural Sounds’ met eigen composities. Het nummer ‘Fried Fish Blues’ uit 2005 maakt deel uit van het album: Toni Solà, met gastsolist Scott Hamilton: Eight Reasons To Listen It. Fresh Sound Records/Swing Alley SA 007.

Met ‘Fried Fish Blues’ op de achtergrond zal de gebakken wijtingfilet, vergezeld van een goed gekoeld blond bier of Session India Pale goed smaken. Wijtingfilet is uitgeroepen tot ‘Vis van het jaar 2019’ door het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

Ingrediënten voor vier personen:

  • 500 gram wijting filets
  • 6 eetlepels tomatenblokjes uit pot of blik
  • 4 eetlepels tomaten vocht
  • 2 teentjes knoflook, geschild, uit de knijper
  • 3 theelepels harissa , pikante rode peperpuree
  • 1 eetlepel grove rode paprikapoeder
  • 5 eetlepels zonnebloemolie
  • 2 tot 3 eetlepels bloem
  • 2 eetlepels vers limoen- of citroensap
  • peper uit de molen en zout naar smaak

Bereidingswijze:

Twee eetlepels olie in een wok of braadpan verhitten en de blokjes tomaat kort roerbakken. Hittebron op de laagste stand zetten, tomatenvocht erdoor roeren en 5 minuten laten pruttelen. Vervolgens de geperste knoflook en harissa erdoor roeren. Harissa is een pikante, kruidige rode peperpuree uit Noord-Afrika. Bij mediterrane voedingswinkels en grote supermarkten verkrijgbaar. Het limoen- of citroensap over de wijting filets verdelen. Kort laten rusten, iets deppen met keukenpapier en gelijkmatig met bloem bestuiven. Drie eetlepels olie in een koekenpan verhitten en de filets om en om lichtbruin bakken. Na het bakken met grove rode paprikapoeder bestrooien. Zo warm mogelijk met de saus over voorverwarmde borden verdelen. Met saffraanrijst serveren. Aanbevolen bier: een goed gekoeld blond bier of Session India Pale Ale.

Han Hidalgo

Jazzcookin/Biercuisine

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open