GENTSE LEUTE

Met de verhuis van Het Hinkelspel naar Sleidinge zouden we het misschien beter hebben over ‘Evergems Plezier’, maar er zit zoveel ‘Gents’ in … De draak waakt dan wel niet meer rechtstreeks over het rijpingsproces van de Pas de Bleu, ze waarderen elkaars gezelschap nog steeds, en wij des te meer. De combinatie van Gulden Draak 9000 Quadruple met Pas de Bleu is er echt eentje om duimen en vingers van af te lekken.

Brouwerij Van Steenberge
De geschiedenis van brouwerij Van Steenberge gaat terug tot 1784. In Ertvelde werd toen brouwerij ‘De Peer’ gesticht door ene Jean Baptiste De Bruin. In 1998 neemt Jef Versele, inmiddels de 7e generatie van de brouwersfamilie, de roerstok over en geeft daarmee de start van de ‘moderne’ geschiedenis van de brouwerij.
Een van de paradepaardjes van de brouwerij is de Gulden Draak. Een zwoel, donker bier gebrouwen met wijngist. De naam Gulden Draak verwijst naar een verguld beeld op de top van het Gentse Belfort. Dit beeld sierde volgens de legende de voorsteven van het schip waarmee de Noorse koning Sigrid Magnusson in 1111 op kruistocht voer. Na een aantal omzwervingen, waaronder een paar zatte Brugse soldaten, kwam het beeld in Gent terecht, waar het al 600 jaar pronkt op het dak van het Belfort. Een symbool van kracht, omgeven door mysterie en legendes, die waakt over de stad.
Sinds de lancering kreeg de Gulden Draak er een paar broertjes bij waaronder de ‘eerstgeborene’ Gulden Draak 9000 Quadruple. De band met Gent wordt nog duidelijker in de verf gezet door de postcode van de stad in de naam te integreren. Het bier zelf is een diep gouden, amberkleurig zwaar degustatiebier met een fruitig aroma en een uitgesproken zacht zoete, doch krachtige smaak. Verfijnd en erg complex.

Gulden Draak 9000 Quadruple
Brouwerij: Brouwerij Van Steenberge (BE)
Volume: 33 cl
Alcohol Volume %: 10,5%
Kleur: Amber met lichte oranje gloed
Geur/aroma’s: Karamel, kandijsuiker, donker fruit, gist en een alcohol opstoot
Smaak: Zoete aanzet, karamel, mout, vijgen, kandijsuiker, gist en alcoholwarmend

Het Hinkelspel
Het Hinkelspel werd ongeveer 30 jaar geleden opgericht door drie studievrienden. Als tijdverdrijf onderhielden de drie vrienden een grote moestuin in het Gentse Begijnhof. Daar was echter ook een oude kaasmakerij en al snel begon het drietal te experimenteren. Ze zagen het kaasmaken wel zitten en besloten een coöperatie op te richten: het Hinkelspel, genoemd naar een boek van de Argentijn Julio Cortazar, was geboren. Ze verhuisden naar de Lousbergkaai, nadat de oude locatie te krap was geworden. In 2002 kreeg het bedrijf zijn bio label.
In eerste instantie maakte het drietal ‘Goudse kaas’, maar al snel gingen ze andere kazen ontwerpen, waaronder de ondertussen beroemde Pas de Bleu. De kaas is gemaakt uit rauwe koemelk waaraan ‘penicillium roqueforti’, zuursel, stremsel en zeezout wordt toegevoegd. De blauwschimmel ontwikkelt zich dan in de kaas gedurende twee maanden. Daarna wordt de kaas in aluminiumfolie gewikkeld om verdere schimmelvorming te voorkomen en korstvorming zoveel mogelijk af te remmen. De naam is ontstaan doordat de kaas tijdens de eerste experimenten niet onmiddellijk de gewenste blauwe kleurvorming kreeg (‘geen blauw’ dus).

Pas de Bleu
Producent: Het Hinkelspel
Soort: Biologische Blauwschimmelkaas van rauwe koemelk (ondertussen bestaat ook een versie op basis van geitenmelk)
Vetgehalte: 45%
Smaak: Smeuïg en romig, pittig met een pikante nasmaak.

Pairing:
Deze combinatie van Gentse streekproducten werkt wonderwel. Het krachtige en fruitige bier weerstaat aan het geweld van de blauwschimmel. De pittige, pikante smaak van de kaas wordt opgevangen door de zoetige mouttoetsen van het bier, het smeuïge aspect van de kaas is in perfecte symbiose met de zachtheid van de quadruppel. De licht bittere toets van het bier wordt evenzeer opgevangen door de uitgesproken romigheid van de kaas. We are in heaven.

Beste van alle werelden … Shocking Blue!
Bier, kaas en … chocolade. Het kan met de ‘Shocking Blue’. Deze gedurfde praline werd oorspronkelijk gecreëerd voor en toneelvoorstelling in het Gentse. Nicolas Vanaise (Chocolatier Yuzu) ontwikkelde een praline met Pas de Bleu en perengelei, omhuld met pure chocolade. Een ongelooflijke smaaksensatie die al snel haar weg vond naar de winkel van Het Hinkelspel, maar daar ondertussen jammer genoeg ook verdwenen is wegens de beperkte bewaarbaarheid van de praline. Ze zijn dus enkel nog op bestelling te verkrijgen bij Yuzu (vanaf 24st) en blijven een aanrader als je eens gasten wil verrassen. De chocolade sluit mooi aan bij de moutige complexiteit van de Gulden Draak 9000 Quadruple en zou ook niet mis staan bij de ‘Classic’. De perengelei geeft het geheel een bijkomende fruitige dimensie die volledig past in het aromaprofiel van de Quadruple, het bier gebrouwen door een brouwerij die ooit zelf als ‘De Peer’ door het leven ging …

Foto’s © Brouwerij Van Steenberge & Het Hinkelspel

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open