‘En nog een paar schellekens van ’t perdje’ is een veel gehoorde bestelling in traditionele Antwerpse slagerijen. De lekkernij wordt in het hele land gegeten, maar de provincies Antwerpen en Brabant zijn toch het echte epicentrum. Het vlees afkomstig van bil of platte bil van het paard wordt droog gezouten met een mengsel van verschillende zoutsoorten en rijpt minimum 4 weken op een constante temperatuur. Daarna wordt het gedurende 11 uur gedroogd en vervolgens kort gerookt boven blokken beukenhout aan een temperatuur van 50 tot 55°C. Het gerookte paardenvlees heeft een fijne structuur met een mooie donkerrode kleur en een licht gerookte en zoete smaak
We combineren deze lekkernij met een Bolleke Koninck. Dit moutige bier met mooie karameltoetsen past uitstekend bij de zoete inborst van het gerookte paardenvlees. Een belegde bruine boterham met een plakje gerookt paardenvlees en een bolleke is een volwaardig middagmaal. Alternatieven zijn een Palm of een ‘Special De Ryck’.
Foto ©Equinox