HERTOG JAN… GOES PORTUGAL

Hertog Jan heeft dit jaar de Grand Prestige maanden laten rijpen in houten vaten van Portugese wijnen. Op maandag 20 september lanceerde Hertog Jan de vijfde editie van Grand Prestige Vatgerijpt. Het bier met een oplage van slechts 38.000 flessen, heeft maandenlang gerijpt in vaten die daarvoor gebruikt waren voor het rijpen van Tawny Port, Madeira, Moscatel en Aguardente Hiermee verrijken de brouwers het bier met zoete tonen, zonder het karakter van Grand Prestige te verliezen. Ook deze editie was weer binnen een dag uitverkocht.

Dit jaar heeft het speciaalbier 12 maanden liggen rijpen op vaten uit vier Portugese regio’s. De brouwers vulden de oude en zorgvuldig geselecteerde vaten van Tawny Port, Moscatel, Madeira en Aguardente met de Grand Prestige, waarmee zij het Limburgse bier verrijkten met kenmerkende Portugese tonen. Dit resulteerde in vier smaken: van de frisse en licht zure aroma’s van de Moscatel tot aan de houtachtige smaak met karamel van de Madeira, en van het volmondige en warme van de Aguardente tot de licht zure Tawny Port met aroma’s van rood fruit en chocolade.

De Paradox van Zoet

Meesterbrouwer Gerard van den Broek over deze editie: “Met de succesvolle Schotse whisky-serie van vorig jaar hadden we de lat hoog gelegd voor onszelf. Toen we aan de slag gingen met Portugese wijnen, ontdekten we dat het mogelijk is om zoete elementen te proeven, zonder dat het zoet smaakt. Dat vonden we zo’n interessante tegenstelling dat we de smaken verder zijn gaan uitwerken.” Brouwer Micha Peute vervolgt: “Een combinatie van bier en wijn is best gewaagd, zeker met die van Portugese komaf. We wilden het karakter van de Grand Prestige niet verliezen, dus mocht het zoete van de wijnen niet overheersen. Ik ben er trots op dat we erin zijn geslaagd om verrassende, rijke smaken en fruitige aroma’s aan de Grand Prestige toe te voegen, zonder een zoet bier te brouwen. Zo creëerden we een Paradox van Zoet.”

Houten jubileum

De Portugal-serie is de vijfde editie van Grand Prestige Vatgerijpt. Meesterbrouwer Gerard van den Broek ontdekte een paar jaren geleden dat de smaak van de Grand Prestige zich prachtig ontwikkelt naarmate je hem langer bewaart. Dat bracht hem in 2016 op het idee om Grand Prestige op vaten van Bourbon County Stout te rijpen. Het vatgerijpte bier smaakte naar meer en de brouwers gingen ook experimenteren met andere soort vaten. In de edities die volgden, rijpte het bier op verschillende vaten van onder andere whisky, jenever, bourbon en cognac.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!