Foodpairing
Heerlijke bier- & foodpairing recepten door bierchef Han Hidalgo.
INGREDIËNTEN
voor 4 personen
- 400g hondshaai, zonder vel en schoongemaakt
- 2 trostomaten, ontveld, ontpit en in blokjes
- 1 halve kleine groene paprika, zonder zaadlijst en in blokjes
- 2 kleine tenen knoflook, uit de knijper
- 1 middelgrote ui, ontveld en in blokjes
- 2 laurierblaadjes
- 4 eetlepels olijfolie
- 3 dl visbouillon
- 2 eetlepels bloem
- 1 klein Spaans pepertje (optie)
- peper uit de molen en zout naar smaak
BEREIDING
De hondshaai in gelijkmatige stukken snijden, met zout bestrooien en kort laten rusten. De stukken hondshaai met bloem bestuiven, in 2 eetlepels olijfolie kort om en om bakken en vervolgens warm houden. Twee eetlepels olijfolie in een braadpan verhitten en de blokjes tomaat, groene paprika, ui en de laurierblaadjes kort roerbakken. Bouillon toevoegen en en op de laagste hittebron gedurende 30 minuten stoven. Tien minuten voor het einde van de stooftijd de laurierblaadjes eruit halen, de stukken hondshaai en de geperste knoflook toevoegen en verder stoven. Op smaak brengen met peper en zout. Over voorverwarmde borden verdelen en met het fijngesneden Spaanse pepertje garneren (optie). Met stokbrood of gekookte aardappelen serveren. Een goed gekoeld glas ‘Tripel Karmeliet’ erbij drinken. De fruitige en volmondige smaak van dit bier (onder meer banaan, vanille) ondersteunt de smaak van de groenten in combinatie met de stevige vis. Bij dit recept heb ik me laten inspireren door de Portugese visschotel caldeirada, waarin vaak hondshaai (pata-roxa) in combinatie met andere soorten vis wordt verwerkt.
Foto: M. Therese Bruggeman