KOTELET À LA FRANÇAISE & SILLY SAISON

Quatorze juillet

14 juli ofte de ‘Quatorze Juillet’ is de belangrijkste feestdag in Frankrijk. Onze zuiderburen vieren de bestorming van de Bastille, die het begin van de Franse Revolutie inleidde. De waarden van de Franse Revolutie worden herdacht. Liberté, Fraternité, Egalité. Vooral bij de vrijheid en het broederschap wordt jaarlijks de daad bij het woord gevoegd. In vrijwel alle steden en dorpen in Frankrijk wordt het feest gevierd. Er wordt gedanst, gegeten en heel wat gedronken. Wij feesten uiteraard graag mee met gepaste spijs en drank.

Ingrediënten:

  • 4 varkenskoteletten van ongeveer 4 cm dik
  • 1 ui in lange repen gesneden
  • 1 fijngesnipperd teentje knoflook
  • 100 gr gerookt spek
  • 1/2 gekuiste groene boontjes
  • 1 kg vastkokende aardappelen
  • Olijfolie
  • Goede boter
  • Peper & zout
  • Scheutje azijn (optioneel)

Bereidingswijze:

  1. Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
  2. Smelt een klontje boter in een pan.
  3. Kruid de koteletten met peper en zout.
  4. Bak de koteletten aan en laat ze rustig garen.
  5. Bak de aardappelen in een mengsel van olijfolie en boter.
  6. Voeg na een tijdje de ui, look en het spek toe. Laat even meebakken.
  7. Voeg de boontjes toe en laat even garen.
  8. Kruid met peper en zout en voeg eventueel een scheutje azijn toe.
  9. Serveer de koteletten met het aardappel-groente mengsel. Een stukje baguette kan natuurlijk niet ontbreken.

Pairing:

J’ai la patate, is een Franse uitdrukking voor ‘ik voel me geweldig’. Nu, met het eten van deze schotel voel ik me inderdaad geweldig. Zeker als ik er één (of twee, of drie, …) Silly Saisons bij gedronken hebt. Een bier dat ondanks de naam nauwer aansluit bij een ‘Bière de Garde’ uit het noorden van Frankrijk dan bij een Henegouwse Saison. Het bier is mild en zacht van smaak met een mooie onderliggende moutstructuur en een licht bittere afdronk. Een heel subtiel zuurtje maakt het geheel levendig. Het is vooral een uiterst doordrinkbaar bier met erg veel smaak dat uitstekend past bij de malse koteletten en zachte aardappelen. De licht geroosterde moutsmaken sluiten perfect aan bij de ‘gebakken’ smaken van het gerecht terwijl het bittertje zorgt voor een subtiele aanvulling en een frisse ‘uitloop’.

Cover © Pixabay

Foto © Brasserie de Silly

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Bier Passie Weekend