NEW ANTWERP IPA

NO BULLSHIT

De zon is on our side, de rooftop is open en de vuren zijn goed opgestookt. All clear for a hot BBQ summer! Op de Black Smoke rooftop, op 23 meter hoogte, geniet je van één of meerdere nagelnieuwe cocktails maar Black Smoke heeft nog meer in petto. Samen met de brouwers van De Koninck lanceren ze nu ook een eigen bier : NO BULLSHIT. Een New Antwerp IPA die deze zomer zal geserveerd worden in Black Smoke, Bistro & Bar Monroe en Brasserie Appelmans én op dinsdagen ook te proeven in de bar van Brouwerij De Koninck.

Dr. No & Mr. Bullshit : een geslaagd huwelijk

Er borrelt van alles op de brouwerijsite van De Koninck, niet alleen in de brouwketel. De wildste ideeën ontstaan nu vaak tussen pot en pint en zo dus ook het nieuwe geestekindje – of zeggen we beter gerstekindje – van Kasper Stuart (Black Smoke) en Sven Dekleermaeker (De Koninck). In de microbrewery van Duvel Moortgat in Puurs-sint-Amands gingen de brouwers van De Koninck aan de slag voor een gelimiteerd brouwsel van 1000 liter. De Black Smoke pitmaster en mixologist gaven het brouwsel nadien nog extra pit.

Kasper Stuart, Black Smoke: “Het bier krijgt echter ook nog een speciale touch mee door het toevoegen van een ananas-karamel-siroop . Deze siroop werd gemaakt door onze Black Smoke pitmaster en chef Matthias Jacobs die éérst de ananassen gedurende 4 uur op lage temperaturen heeft gerookt met beuken en kersenhout in de American Smoker van Black Smoke.  Vervolgens heeft hij ze op de parrilla grill stevig geroosterd. Headbartender Jonathan Scheerlinck heeft hier vervolgens zowel een siroop als een puree van gemaakt.

Sven Dekleermaeker, brouwmeester De Koninck: “De ananas-karamel-siroop bevat veel suikers en door dit aan het bier toe te voegen voor het begin van de gisting zal deze siroop, net als de suikers afkomstig uit de mout, mee vergist worden. De suikers afkomstig uit de ananas worden dus omgezet naar alcohol, maar geven ook nog een belangrijke bijdrage aan het aroma van het bier. Om deze bitterheid laag te houden werd enkel op het einde van het brouwproces hop toegevoegd in de whirlpool. De toegevoegde aromahoppen, Idaho 7 en Sabro, zorgen voor de tropische fruit- en citrus smaken.

Met dit nieuw speciaalbier werd er ook een nieuwe stijl gecreëerd. NO BULLSHIT is het eerste bier in de NAIPA stijl:  New Antwerp IPA.  En dit heeft ook een dubbele betekenis aangezien de twee bezielers van dit bier ook “nieuwe Antwerpenaren” zijn. Zowel Sven als Kasper zijn niet geboren in Antwerpen maar ondertussen wel getogen en hun Antwerpse sporen al meer dan verdiend.

7 % ALC voor 7 jaar Black Smoke

 Het resultaat mag er zijn! Deze NAIPA (New Antwerp IPA) werd een sappig, fris, zomers en troebel bier (7 % ALC). In de neus aroma’s van tropisch fruit, waarbij vooral ananas duidelijk te onderscheiden is. De zeer milde bitterheid zorgt voor een zachte afdronk waarbij het licht zuurtje op het einde zin geeft in nog een rondje.  Een symbolische 7 % ALC naar aanleiding van het 7-jarig bestaan van Black Smoke.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!