OP DE FLES

Het verhaal achter het etiket

Daar zijn ze weer de eindejaarsfeesten, het gezelligste moment van het jaar. De haard aansteken, de kou buitensluiten en lekker ‘samenhokken’ met de familie rond een feestdis. Top! Behalve dan als het voor jou eerder als een verplicht nummert overkomt en je dus een avondje voor de boeg hebt met mensen die mekaar eigenlijk niets te vertellen hebben, maar voor Kerst toch even samen komen ‘omdat je nu eenmaal familie bent’. Herkenbaar? Lees dan zeker verder, want hier komt de gouden tip om het gesprek toch op gang te krijgen en er een leuke avond van te maken.

“Een Belg communiceert niet met woorden, daar krijgt hij alleen maar dorst van, maar wel met de inhoud van zijn ijskast en zijn bierkelder, én met beelden en vormen.” aldus Bert Kruismans die hiermee het nieuwe boek van Joost Houtman en Luc De Raedemaeker introduceert. Beide heren hebben recent hun nieuwste kind aan de boekenhandels overhandigd. In ‘Op de fles’ zoomen beide auteurs dieper in op de verpakking van ons gerstenat en dan vooral het etiket. Het etiket als uithangbord, waarmee de brouwer uit de hoop springt en de consument prikkelt om meer te weten te komen over de inhoud en het verhaal achter het bier.

Het boek bundelt 33 zo’n verhalen onderverdeeld in twee delen: ‘Uit de biecht’ draait rond etiketten verbonden aan verhalen uit onze christelijke traditie of aan de zeven hoofdzonden terwijl bij ‘Uit de duim… en uit de kunst’ de focus meer ligt op alles wat met mythes, legendes en recente iconische verhalen te maken heeft, naast ook gewoon de ‘pure’ kunst. Tussendoor krijgen ook enkele experts uit de bier- en reclamewereld het woord en worden veelvuldig leuke ‘gist-je-datjes’ opgenomen die het verhaal af maken. Met zo’n thema konden ook de illustraties niet achter blijven. Cartoonist Erwin Vanmol heeft er werk van gemaakt.

Geschreven in de luchtige, rechtstreekse en vlotte stijl die we van beide heren gewoon zijn, is dit uiterst aangename lectuur en met het bijpassende bier in het glas zelfs nog beter. Gezien de heren het evenwel niet kunnen nalaten hier en daar hun teveel aan testosteron te laten zegevieren, is dit misschien niet het ideale Kerstcadeau voor uw schoenmoeder, maar wedden dat zo’n paar boeken onder de Kerstboom en genoeg van de besproken bieren voor bij den aperitief de tongen zal los maken? Zeker de reeks ‘Uit de biecht’ lijkt ons voor Kerst uiterst geschikt.

“Men zegt weleens dat goede wijn geen krans behoeft. Goed bier ook niet, maar reclame kan wel helpen om het bier te verkopen. Andersom creëert goed bier zijn eigen verhaal… en mensen doen niets liever dan goede verhalen doorvertellen.” Beweren de auteurs. Tover jouw Kerstaperitief dus om in een ‘bier & verhalen pairing’ en de avond komt zeker los. Als de familie vindt dat bij een deftig, feestelijk aperitief enkel Cava hoort, probeer het deze keer toch door te drukken want het draait hier niet om etiquette, maar om etiketten en wat daar achter zit.

Prettig eindejaar en veel succes ermee!

Op de fles – Het verhaal achter het etiket
Joost Houtman & Luc De Raedemaeker
Uitgeverij Vrijdag, Antwerpen, € 22,50

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open