Petrus Infinitum

Brouwerij De Brabandere lanceerde een nieuw bier, Petrus Infinitum, ter gelegenheid van de 130ste verjaardag van de brouwerij. Petrus Infinitum is een combinatie van een goed gehopte tripel en verfrissend foederbier. De lancering is een eerbetoon aan de expertise in de brouwerij: de controle van de wilde gisten in de foederzaal enerzijds, en een gebalanceerd complex bier van hoge gisting anderzijds. 

Waar alles mee begon
Petrus Infinitum is een ode aan het eerste speciaalbier dat ooit werd gebrouwen in de Brouwerij: Petrus bier. “De naam Petrus is diepgeworteld in de geschiedenis van onze familie De Brabandere”, vertelt Albert De Brabandere, intussen de 5de generatie aan het roer van de familiebrouwerij. “Onze stamboom gaat terug tot het Vlaanderen van rond 1420 en telt maar liefst vier voorvaderen met de naam Petrus. Het was mijn grootvader Albert De Brabandere die in de jaren ’70 samen met mijn vader Ignace besloot om die specifieke historische naam te schenken aan ons eerste speciaalbier. Wat ook zeker meespeelde: de hoop dat hij, na een bourgondisch leven aan het hoofd van de brouwerij, zijn toegang tot de hemel veilig zou stellen. Traditioneel wordt Petrus immers afgebeeld met een sleutel in zijn hand, hij is het die beslist over wie naar de hemel kan. Door Petrus – of Sint-Pieter – te paaien met een bier, zijn we er praktisch zeker van dat hij goed is terechtgekomen”, lacht Albert. De slogan van het Petrusgamma is niet toevallig ‘De sleutel tot hemels genieten’.

Petrus Infinitum
Petrus Infinitum is een feestbier en dat zie je. “We hebben gekozen voor een champagnefles met gouddruk, want we hebben natuurlijk iets te vieren”, verduidelijkt brouwer Sam Quartier. Wat het bier bijzonder maakt, is de unieke gisting: een deel van het bier rijpt gedurende twee jaar op eikenhouten vaten. Tijdens dit proces verdampt een deel van het bier in de richting van de hemel – een symbolische manier om het bier naar Petrus te sturen vanaf hier op aarde, wederom in ruil voor de sleutels van de hemel.

Koorgezang voor een betere smaak
Bijzonder detail: om de gisting pas echt op gang te brengen, werd er beroep gedaan op het oudste mannenkoor van Vlaanderen: De Kerels uit Emelgem. Er wordt beweerd dat de vibraties en de juiste tonen de wilde gisten opschrikken en in cadans laten werken voor een betere smaakervaring. Dit principe wordt al toegepast bij bepaalde whisky- en cognacmerken waar er heavy metal wordt afgespeeld in de gistingszaal. Het proberen waard, dachten ze bij Brouwerij De Brabandere. “Alles wat ons dichter brengt bij een hemelse smaak, kunnen we niet laten liggen”, besluit Albert. “Het is een detail, maar het benadrukt de symboliek in het Petrus-assortiment.”

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
Dutch Beer Challenge 2025
In december starten de inschrijvingen!