Iedereen in België weet dat een pistolet in wezen een rond broodje uit Brussels is, met een inkeping in het midden. Maar een pistolet is vooral een belegd broodje met allerlei delicatessen. In Italië weet iedereen wat pesto is. Pesto of pesto alla genovese wordt gemaakt door olijfolie, basilicumblaadjes, knoflook, zeezout, pecorino en/of Parmezaanse kaas, en pijnboompitten fijn te malen. De ingrediënten worden in een vijzel tezamen fijngewreven. Vandaar de naam ‘pesto’ hetgeen ‘gestampt’ betekent. Deze lekkernij wordt als smaakmaker in verschillende gerechten gebruikt, maar is eigenlijk vooral zalig om gewoon op een stukje brood te smeren. We serveren deze ‘pisto pesto’ met een Saison Avena van Brasserie Deseveaux.
Ingrediënten:
- 4 verse pistolets
- 2/3 basilicum plantje
- 2 teentjes knoflook
- 50 g parmezaanse kaas
- 30 g pijnboompitten
- 2 flinke scheuten extra virgin olijfolie
- Zeezout
- Vers gemalen peper
Bereidingswijze:
- Rooster de pijnboompitten in een droge antikleefpan. Haal ze eruit en zet even weg.
- Rasp de Parmezaanse kaas, pluk de blaadjes van de basilicum en pel en snijd de knoflook fijn.
- Doe dit samen met de pijnboompitten en een flinke scheut olie in je blender.
- Pureer in de blender tot een smeuïge massa. Voeg nog een flinke scheut olijfolie toe en breng het op smaak met wat zout en peper.
- Mix het geheel nogmaals.
- Smeer de pesto op de pistolets.
Pairing:
De Saison Avena is elegant, subtiel, bitter met een kruidige en subliem peperige afdronk. De gebruikte gist drukt zijn stempel op het bier. De pesto heeft een sterk smeuïg en pittig karakter. Het brood zorgt voor een ronde textuur. De kruidige en bittere toets in het bier geeft perfect weerwerk aan dit geweld. De aardse gisttoets zorgt voor de kroon op het werk.
Cover © Pixabay
Foto © Bart Van der Perre