Hemelse Rijstpap
Op het beroemde schilderij De Boerenbruiloft van Pieter Bruegel de Oudere smullen de aanwezigen van rijstpap. Het kindje op de voorgrond likt zelfs zijn vingers af. Volgens het oude volksgeloof eten we in de hemel rijstpap met gouden lepeltjes. Uit deze voorbeelden blijkt dat het vandaag door velen als ietwat banaal bestempeld dessert ooit een ware traktatie was. De basis ingrediënten van rijstpap zijn ook behoorlijk exotisch: rijst, vanille, saffraan. Ook suiker was in het verleden een luxe product dat alleen voor de happy few betaalbaar was. Dit dessert uit grootmoeders tijd is dus verre van saai, maar is nog steeds een echte smaakbom zeker als we het maken met Westmalle Dubbel.
Ingrediënten:
- 1 liter volle melk
- 150 gr dessertrijst
- 250 ml Westmalle Dubbel
- 100 gram suiker
- 1 vanillestokje
- `Snuifje saffraan
- Snuifje zout
- Kaneel en bruine suiker voor de afwerking
Bereidingswijze:
- Doe de melk in een pan met dikke bodem.
- Voeg de Westmalle Dubbel toe.
- Snijd het vanillestokje over de lengte open en schraap de zaadjes eruit. Voeg zowel de zaadjes als het stokje toe aan de pan.
- Voeg de suiker toe.
- Voeg de saffraan toe.
- Voeg een snufje zout toe.
- Breng het mengsel zachtjes aan de kook.
- Voeg de rijst toe zodra het mengsel kookt, verlaag dan het vuur tot een lage temperatuur.
- Laat de rijst 30 tot 40 minuten zachtjes koken.
- Roer regelmatig om aanbranden te voorkomen.
- Serveer de rijstpap warm of laat het afkoelen.
- Strooi wat kaneel en bruine suiker over de rijstpap.
Pairing:
We serveren hierbij een Westmalle Dubbel. De rijstpap zorgt voor een ware exotische en zoete smaakexplosie in je mond waarbij de zoete hinten een brug slaan naar de zoete aanzet in de dubbel. De zoete toetsen van de rijstpap worden gecompenseerd door de ietwat bittere smaak van het bier. Deze sensatie creëert een verassend effect met de vanille en saffraan.
Foto © Bart Van der Perre