SOIS BELGE ET BOIS!

Tradities op de schop? Nooit!

De Belgische biercultuur is wereldberoemd en staat bekend om zijn rijke geschiedenis en traditionele benadering van brouwen. In de afgelopen decennia hebben de Amerikaanse craft brouwers echter internationale aandacht getrokken met hun innovatieve en gedurfde aanpak. Terwijl sommige Belgische brouwers geïnspireerd zijn geraakt door het succes van hun Amerikaanse tegenhangers, is het belangrijk dat ze hun eigen koers blijven varen en trouw blijven aan de traditionele Belgische bierstijlen en -technieken. We onderzoeken waarom Belgische brouwers niet blindelings de Amerikaanse craft brouwers moeten achterna lopen, maar eerder moeten focussen op het behouden en versterken van hun unieke erfgoed.

De rijke Belgische biertraditie

België heeft een lange geschiedenis als het gaat om het brouwen van bier. Ons land staat bekend om zijn trappistenbieren, abdijbieren en andere traditionele stijlen zoals saison, Speciale Belge, lambiek en geuze. Deze biertradities zijn diepgeworteld in onze Belgische cultuur en we hebben wereldwijd erkenning gekregen. Het is belangrijk dat onze brouwers deze tradities koesteren en bewaken, in plaats van ze te verwaarlozen in een poging om de Amerikaanse markt te veroveren. Anders eindigen we als Nederland. Daar produceren brouwers (New England) IPA’s, stouts en porters en serveren hamburgers en hot chicken wings in hun tasting room, waar je eens binnen niet meer kan uitmaken of je nu in de Hollandse Polder, in New York of Tokio vertoeft. Laat ons niet in die val trappen.

Krishan Maudgal verwoordt het mooi: “Het voelt alsof de nieuwe craftbeweging veel innovatiever of dynamischer voor de dag komt. De indruk ontstaat dat authenticiteit, traditie en vakmanschap dan vooral in het buitenland veel meer een perceptie doen ontstaan dat onze Belgische bieren onder een laagje stof zijn beland. Brouwers ervaren het soms als een rugzak die op de schouders moet meegesleurd worden. Vaak wordt dan heil gezocht in het imiteren van – codes van – de onstuimige en jonge intensiteit die craft kenmerkt. Maar is de oplossing het labelen van wat we doen wijzigen in ‘Belgian craft beer’ of ‘Belgian craft breweries’? Hoegenaamd niet!”

Authenticiteit

Een van de belangrijkste kenmerken van onze Belgische bieren is de authenticiteit en de ‘métier’ waarmee ze worden gebrouwen. Onze Belgische brouwers hechten veel waarde aan het gebruik van hoogwaardige ingrediënten, traditionele brouwtechnieken en lange rijpingsprocessen. Deze benadering resulteert in bieren van uitzonderlijke kwaliteit en complexiteit. Het is van essentieel belang dat onze brouwers vasthouden aan deze principes en niet toegeven aan de druk trendy, maar minder authentieke bieren te produceren.

Diversiteit

Hoewel de Amerikaanse craft brouwers bekend staan om hun innovatie en experimenten met nieuwe ingrediënten en smaken, is het belangrijk dat onze brouwers hun eigen pad volgen en unieke bieren blijven creëren. In plaats van te proberen de Amerikaanse stijl na te bootsen, moeten Belgische brouwers de diversiteit binnen hun eigen traditionele stijlen verkennen en benadrukken. Door te experimenteren met verschillende giststammen, moutvariëteiten en lokale ingrediënten, kunnen ze nieuwe smaakprofielen ontdekken en hun eigen unieke stempel op de bierwereld blijven drukken.

Internationale waardering

Hoewel de Amerikaanse craft brouwers veel lof hebben gekregen voor hun innovatie, hebben onze Belgische brouwers nog steeds een sterke internationale reputatie. Bierliefhebbers over de hele wereld komen naar ons landje om de traditionele bierstijlen te ervaren en te genieten van de rijke smaakbeleving die ze bieden. Door vast te houden aan ons unieke erfgoed, kunnen onze brouwers blijven b(r)ouwen aan hun internationale waardering en een nieuwe generatie bierliefhebbers aantrekken die op zoek zijn naar karaktervolle bieren.

Hoewel de Amerikaanse craft brouwers een inspiratiebron kunnen zijn voor Belgische brouwers, is het essentieel dat ze niet simpelweg proberen hen na te bootsen. Belgische brouwers hebben een rijke biercultuur en traditie die ze moeten koesteren en versterken. Door vast te houden aan hun authentieke aanpak, hun ‘savoir faire’ en diversiteit te benadrukken, kunnen onze Belgische brouwers een unieke positie innemen in de wereldwijde bierindustrie. Laten we de Belgische bieren vieren en waarderen voor wat ze zijn: ware ambassadeurs van het Belgische erfgoed en vakmanschap. Tot morgen op de Grote Markt.

Foto’s © Bart Van der Perre

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open