SPAANSE PAIRING

Wie aan Spanje denk denk uiteraard aan zon en mooi weer, maar ook de vleesspecialiteiten zijn er prachtig. Denk maar aan de betere chorizo of het neusje van het zwijn … de Pata Negra. Het is deze ‘Jamón Ibérico’ die zo vaak terug te vinden is als begeleider van een aperitief of als tapa die Cerveceria La Virgen inspiratie gaf voor een bier die gemaakt zou zijn om er bij te passen. De ‘Jamonera’ was geboren …

Het resultaat is een licht bier geworden van 5,5% die vlot weg drinkt en niet te complex is om de fijne smaak van de ham niet teveel naar de achtergrond te duwen. Dorstlessend om de zoutere kantjes van het vlees te compenseren en vooral een mooi moutig geroosterd profiel met wat karamelzoete accenten. Een profiel dat mooi aansluit bij de wat zoetere toetsen die het gedroogde vlees in zich meedraagt. Het lichte bier, laat zich met volle teugen drinken om het vettige mondgevoel van de ham uit te balanceren en gaat de fijne aroma’s van het gedroogde varkensvlees aanvullen zonder ze ooit te verdringen.

Cerveceria La Virgen is een brouwerij die in 2009 werd opgericht in Madrid en snel faam maakte in de Spaanse ‘craftbeer’ scène. Iets dat niet ontging aan het oog van AB InBev die de brouwerij in 2017 opnam in haar portefeuille. La Virgen behoudt evenwel haar waarden en onafhankelijkheid en kan tegelijk rekenen op het kapitaal en vooral het distributienetwerk van ’s werelds grootste brouwer. Met een beetje geluk ga je dus in de toekomst zelfs niet tot Spanje moeten lopen om deze combinatie uit te testen.

Wie geen Spaanse vakantieplannen heeft en ook niet wil wachten tot de Jamonera misschien ook in onze winkelrekken komt, kan altijd voor een Belgisch alternatief gaan. Enkele sneetjes Ganda Ham met daarbij de nieuwste telg van Brouwerij De Ranke, de Franc Belge, en het aperitief is al op voorhand geslaagd.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open