ST.BERNARDUS ABT 12

Ons Wekelijks Bier

St.Bernardus Abt 12 wordt gebrouwen in de klassieke ‘Quadrupel’ stijl volgens het originele recept uit 1946. De Abt 12 is het paradepaardje van de brouwerij, hun ‘magnum opus’. Een prachtig bier op zich, maar bij de brouwerij was de verleiding natuurlijk groot om ook wat te gaan experimenteren met deze klasbak. Als je van een stevige basis als de Abt 12 kunt vertrekken is het wel leuk om te zien welke nuances je kunt aanbrengen om nieuwe proefervaringen te creëren. Zo werd in 2019 reeds een St.Bernardus Abt 12 Barrel Aged Sour gebrouwen, met hetzelfde recept, maar waarbij na het brouwen het bier 3 jaar in eiken vaten rustte. Dit bier verouderde en verzuurde op een natuurlijke wijze tijdens het rijpingsproces en werd nadien versneden met vers gebrouwen Abt 12 om een perfect evenwicht te bekomen. Momenteel kun je in enkele geselecteerde zaken genieten van een andere beperkt beschikbare variante, de St.Bernardus Abt 12 Nitro. Deze versie is deels gesatureerd met stikstof in plaats van koolzuur. Dit gas vermengd zich op een andere manier met het bier en geeft een extra rond en romig mondgevoel. Een unieke sensatie.

We hebben jammer genoeg nog geen tijd gevonden om even naar Watou te bollen en zelf te gaan testen op het prachtige dakterras van Bar Bernard, maar deze aankondiging wakkerde wel de goesting aan om het weekend in te gaan met de originele versie !

Bier: St.Bernardus Abt 12

  • Brouwerij: St.Bernardus (BE)
  • Alcohol Volume %: 10%
  • Volume: 75 cl
  • Kleur: Diep kastanjebruine kleur met een vrij romige gebroken witte schuimkraag.
  • Geur/Aroma’s: Rond en zwoel. Pure chocolade, gedroogde pruimen, rood fruit en een vleugje rijpe banaan.
  • Smaak: Rijp donker fruit, melkchocolade, een beetje karamel. Ronde en volle afdronk en een evenwichtige bitterheid en wat alcohol zoetigheid.
  • Foodpairing: Konijn met pruimen, fazant met champignons en kroketten, pittige blauwschimmelkaas (Roquefort, Stilton).

Dat het bier naast een goede basis is om mee te gaan ‘spelen’ ook gewoon een super bier op zich is werd nogmaals bewezen tijdens de laatste editie van de Brussels Beer Challenge. Het kon de jury best wel bekoren.

Om even terug te komen op de ‘Nitro’ … de oplage blijkt beperkt en dus zou het kunnen dat er niet voor iedereen zal zijn … hopelijk geraken we dus nog op tijd in Bar Bernard, maar niet belet jou om ons voor te zijn natuurlijk.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open