St Patricks Day
Morgen is het een nationale feestdag in Ierland, Noord-Ierland, Montserrat en de Canadese provincies Newfoundland en Labrador. Deze feestdag herdenkt de patroonheilige van het land, St Patrick. Hij wordt in het hele land met pracht en praal gevierd, met openluchtconcerten, carnaval, een grote parade en een vuurwerk boven de Liffey-rivier in Dublin. Ook ver buiten Ierland wordt men op 17 maart een zekere ‘vergroening’ gewaar en uiteraard zal België niet achterblijven. Vele pubs en bars in de grote steden zullen stoutliefhebbers en andere feestvierders verwelkomen. Voor het tweede achtereenvolgende jaar zal het epicentrum van de festiviteiten in België de ‘Ferme de Mont-Saint-Jean’ (nabij Waterloo) zijn. Ze bouwen daar een feestje om ‘U’ tegen te zeggen.
Het hele programma vind je op de website.
Waarom we hier vandaag mee afkomen, is omdat wij dit ook in de keuken willen vieren met een ‘Irish Stew’ en dat elk zichzelf respecterende Belg weet dat een deftige stoverij altijd nog beter smaakt de dag erna. Het is dus vandaag dat je uit je sloffen moet schieten en in je potten moet duiken. Hierbij alvast een receptje om een handje te helpen:
Ingrediënten voor 2 à 3 personen (afhankelijk van hoe groot de eetlust is en hoeveel verse frieten je er bij serveert):
- 750gr rundsvlees
- 2 middelgrote uien
- 2 wortelen
- een klontje hoeveboter
- 30cl rundsvleesbouillon
- een flesje Guinness
- een kruidentuiltje (laurier en tijm)
- een aardappel of twee
- ½ tl gehakte peterselie
- ½ tl gehakte bieslook
- zout en peper
Bereiding:
- Doe een klontje boter in een braadpan en bak de stukken vlees aan beide kanten bruin op een hoog vuur.
- Snij de uien en wortels in grote stukken en voeg ze toe aan het vlees.
- Bak even verder en voeg dan de bouillon, de Guinness en het kruidentuiltje toe.
- Kruid af met peper en zout.
- Laat twee uur op een laag vuur sudderen.
- Voeg halverwege de kooktijd de in kleine stukjes gesneden aardappelen toe (zodat ze kapot koken en de saus helpen binden). Alternatief kun je opteren voor aardappelzetmeel dat je op het einde toevoegt, maar we zijn persoonlijk niet zo fan van die droge vlokken en als je voor het echte spul kunt gaan, waarom niet …
- Dien op met verse frieten (we willen ons wel een dagje ‘Iers’ voelen maar er zijn grenzen).
- Werk af met gehakte peterselie en bieslook.
Wil je toch nog dat stapje verder ‘ver-Ieren’, voeg dan halverwege de kooktijd extra aardappelen toe (in grotere stukken gesneden) die je dan gewoon mee serveert en dus echt met een ‘eenpansgerecht’ zit.
De echte final touch komt in het glas … een frisse Guinness uiteraard! Wil je het toch wat specialer aanpakken, ga dan voor een Black Velvet!
Vergeet ook niet jouw Guinness sokken aan te trekken zodat je die dag stevig in jouw schoenen staat. De mijne staan al klaar … keuzestress.
Voor de rest … genieten maar!