TALKING HEADS:

Henri Reuchlin

Al op jonge leeftijd kreeg ik van mijn vader een rood randje in mijn glas water aan tafel. Hij schonk een paar druppels wijn op de bolle kant van een soeplepel, die een rood randje in mijn glas maakten. Omdat wijn al ingekleurd was in de familie, besloot ik me als puber te storten op het bier. Die tienerliefde ben ik trouw gebleven, onder andere als coördinator van StiBON Bieropleidingen en bestuurslid van de Dutch Beer Challenge.

Naar wat kijkt u graag?

Er is zoveel moois te zien, mensen, natuur, gebouwen. Maar als ik één ding moet uitkiezen: de zee. Het nooit rustend schouwspel van schommelende kleurschakeringen en de geur van onontdekte mogelijkheden achter de einder gaat nooit vervelen . Zoals bier heeft de zee vele gezichten: dan weer lieflijk en kalm, dan weer verraderlijk woest.

Wat leest u graag?

Ik lees graag over eet- en drinkcultuur, helemaal als dat in een reisverhaal verpakt is. Met mijn boek Rivier van Bier, een inspirerende bierreis langs de Maas heb ik zelf een duit in het zakje gedaan. Nu is de Rijn onderwerp van onderzoek. Dat is wel een heel lange rivier met heel veel verhalen, besef ik me.

Naar wat luistert u graag?

Ik ben een redelijk luie luisteraar zonder een heel uitgesproken muzieksmaak. Maar het mooiste om naar te luisteren zijn de vogeltjes in de bomen op een vroege lentemorgen.

Met welk persoon wil u graag een glas bier drinken?

Met (bier)vrienden, onder andere van StiBON, Dutch Beer Challenge, De Week van het Nederlandse Bier en de redactie van Bier! Met gepassioneerde brouwers – op ieder moment van de dag. Maar als het iemand moet zijn die ik nog niet ken, dan zou ik graag met de Obama’s het glas heffen. Als je een brouwerij bouwt in het Witte Huis, dan moet je uit goed hout gesneden zijn.

Wat is uw beste bierherinnering?

Je vergeet nooit de eerste keer. Voor mij was dat op een snikhete zomerdag terwijl ik voor mijn vader LP’s (nog echt van die zwarte vinylschijven) verkocht tijdens de Taptoe van Breda. Geestig eigenlijk dat je eerste bierervaring plaatsvindt op een evenement dat ‘tap toe’ heet. Gelukkig is dat nog lang niet het geval.

Naar welke ‘bierrealisatie’ kijkt u op / bent u jaloers op?

Iedere gepassioneerde brouwer/ondernemer. Als ik er een uit moet halen, dan Frank Boon. Wat hij heeft gerealiseerd in een tijd dat het allerminst voor de hand lag, grenst aan het ongelooflijke.

Wat is voor u de groots mogelijke ‘heiligschennis’ binnen de bierwereld (m.a.w. welk heilig huisje zou u met man en macht verdedigen)?

Tim Webb noemde het Willems 10% regel: de neiging van boekhoudende brouwers om recepten steeds verder te versimpelen en uit te kleden. Met als gedachte: “als 80% van de drinkers het niet door heeft, 10% het merkt, maar het niet erg vindt en 10% wat moeite heeft, dan voeren we het door.” Maar als je Willem’s 10% regel een paar keer doorvoert, dan geraak je wel heel ver van het origineel. Kortom, laat smaak regeren, niet het grootboek.

Welk gerecht met bijpassend bier verkiest u als laatste avondmail?

Stamppot rauwe andijvie met veel spekjes en een mooie karbonade van het Ibericovarken. Daarbij een kloeke kelk tripel. Als het een Trappist is, helpt het wellicht ook bij mijn reis naar het hiernamaals.

Coverfoto © Bart Van der Perre

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open