Varkenswangentjes zijn een ware delicatesse. Verwerkt in een stoofschotel worden ze boterzacht en smelten ze op de tong. Jong en oud is gek van dit gerecht. We bereiden deze lekkernij met spek, zilveruitjes, champignons en Westmalle Dubbel. Een jagersaus op zijn Belgisch.
Ingrediënten:
- 1 kg Brasvar varkenswangen
- 300 g gerookt spek in blokjes gesneden
- 250 g gepelde zilveruitjes
- 1 bakje Limburgse gekuiste grotchampignons in vieren gesneden
- 2 gepelde teentjes look
- 1 el bloem
- 1 flesje Westmalle Dubbel
- 1 el scherpe mosterd (Tierentyn)
- Bouquet garnie
- 2 gekneusde jeneverbessen
- 1 kruidnagel
- Hoeveboter
- Peper & zout
Bereidingswijze:
- Verwarm de oven op 150°C
- Smelt een flinke klont boter in een gietijzeren stoofpot.
- Braad de varkenswangen aan en verwijder ze uit de pot.
- Bak de spekjes kort aan en voeg de uien en champignons toe.
- Laat even doorbakken.
- Bestrooi het geheel met bloem en laat even meebakken.
- Voeg de wangen toe en overgiet met de Westmalle.
- Voeg de mosterd en de kruiden toe.
- Kruid met peper & zout.
- Zet in de oven en laat 90 minuten garen.
- Serveer met een witloofslaatje en frietjes gebakken in ossenwit.
Foodpairing:
We pairen dit gerecht met een Westmalle Dubbel. Een ietwat brave maar goede combi. Het bitterzoete bier vindt perfect aansluiting bij de saus (met hetzelfde bier) van het gerecht en de bittere toets zorg voor de nodige spanning in deze harmonieuze paring. Simpel en goed, meer moet dit niet zijn
Cover © Lekker van bij ons