WIJTING IS VIS VAN HET JAAR

Wijting is verkozen tot vis van het jaar 2019. De keuze van de vis van het jaar valt steeds op een onderschatte vissoort die door Belgische vissers wordt aangevoerd. Het was al de 31ste keer dat de sector een vis van het jaar heeft gekozen. Wie wijting wil eten, moet goed zoeken, want de vis wordt niet veel gevangen. Het is eigenlijk een bijvangst, zegt Sander Meyns, projectcoördinator bij de Rederscentrale. Het is een veelzijdige vis, verwant aan kabeljauw, die culinair breed inzetbaar is. Jean Sur Mer ging er mee aan de slag met onderstaand receptje als eindresultaat. We pairen de vis van het jaar met een ‘Simplex’ van Brouwerij De Ranke.

Ingrediënten voor 4

KIBBELING

450 g wijting
frituurolie
kerrie
1 zakje Jean sur Mer-poeder voor kibbelingbeslag
rijstnoedels

SALADE
16 bladen Romeinse sla

GROENECURRYMAYONAISE
3 el groene currypasta
4 el mayonaise

VINAIGRETTE
8 el limoensap
4 el sojasaus
2 el vissaus
1 teentje knoflook
1 stukje gember van een paar cm
1 chilipeper
1 rode ui
4 blaadjes munt

Bereiding

KIBBELING
Bereid het kibbelingbeslag volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Gebruik bier of koud (spuit)water. Snijd de vis in reepjes van ongeveer 5 cm lang en 1 cm dik. Dompel de vis in het beslag en vervolgens in fijngemalen rijstnoedels. Verwarm een wokpan met voldoende (arachide)olie. Je kunt ook een frituurpan op 180 graden gebruiken. Laat de stukjes vis stuk voor stuk in het vet zakken. Bak ongeveer 3 tot 5 minuten tot ze mooi goudbruin zijn en leg ze op een schaal met keukenpapier. Kruid met zout en kerrie.

VINAIGRETTE
Meng het limoensap met de sojasaus en de vissaus. Pers de knoflook en rasp de gember . Doe ze bij de vinaigrette. Snijd de chilipeper, de rode ui en de munt fijn en voeg toe.

GROENECURRYMAYONAISE
Meng de mayonaise met de currypasta.

SALADE
Besmeer de bladen Romeinse sla aan een zijde met de currymayonaise. Maak af met de vinaigrette.

Presentatie

Leg de slabladen op het bord en bedek ze met de krokante vis.

Pairing

We kiezen voor een ‘Simplex’ van Brouwerij De Ranke. Het hoppige en bittere karakter van het bier reinigt ons pallet en snijdt door het ‘vet’ van de fish & chips. De subtiel kruidige toets van het bier legt een bescheiden link met de vinaigrette en de mayonaise. De hopbitterheid van het biet wakkert de hitte van chilipeper aan. Een verfrissende en mooie pairing.

Recept: www.jeansurmer.be

Foto © Jean Sur Mer

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open