BIERGARTEN

Biergärtens zijn iconische ontmoetingsplaatsen waar mensen samenkomen om te genieten van bier, eten en elkaars gezelschap in een ontspannen buitenomgeving. Deze populaire locaties hebben een lange geschiedenis die teruggaat tot de 19e eeuw in Duitsland.

Het concept van Biergärtens ontstond in München in de 19e eeuw. In 1812 opende een man genaamd Augustiner-Keller de allereerste Biergärten in de stad. Deze eerste Biergärten werd in eerste instantie gebruikt als een soort opslagplaats voor bier in de koele kelders onder de grond, maar al snel realiseerden de eigenaars zich dat ze de bovengrondse ruimte konden benutten om mensen te verwelkomen om bier te drinken.

De Biergärtens hebben zich in de loop der jaren sterk ontwikkeld, maar sommige van de oorspronkelijke kenmerken blijven behouden. Ze staan bekend om hun grote bierpullen, lange picknicktafels en heerlijke traditionele Duitse gerechten zoals pretzels, worsten en schnitzel. Vaak worden Biergartens omringd door prachtige bomen en tuinen, wat een idyllische en ontspannen sfeer creëert.

Wat Biergärtens onderscheidt van gewone bars en pubs is de nadruk op gemeenschap en gezelligheid. Ze zijn bedoeld als plaatsen waar mensen samenkomen om te genieten van goed gezelschap en bier. Gasten kunnen hun eigen picknick meenemen of ter plaatse eten bestellen, afhankelijk van de locatie.

Vandaag de dag hebben brouwerijen overal ter wereld hun eigen versies van deze traditionele Duitse ontmoetingsplaatsen geopend. Vooral de Amerikaanse Craft breweries zijn hier sterk in. Maar ook in Japan en China zijn er verschillende Biergärtens.

In onze contreien omarmen de brouwers het concept minder, maar sommige brouwerijen hebben terrassen die heel wat gemeen hebben met het Duitse origineel. Denk maar aan Brasserie de la Senne, Val-Dieu, St-Bernardus,  Maredsous of de Antwerpse Brouw Compagnie. Lekker bier en gezelligheid gegarandeerd.

Foto’s © Bart Van der Perre

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open