BRUGGE TRIPEL

Ons Wekelijks Bier

Vraag een buitenlander naar de bekendste bierstijl van België en het antwoord is steevast ‘Tripel’. Vraag hem naar de bekendste stad en de kans zit er dik in dat Brugge het van Brussel haalt. Om de Nationale Feestdag gepast te vieren gaan we dan ook resoluut voor een Brugge Tripel die deze twee Belgische referenties in één product verenigt.

De ‘Gouden Boom’ of ’t Hamerken is een begrip in Brugge. Op de locatie van de brouwerij, tussen de Langestraat en het Verbrand Nieuwland, was er al eeuwen activiteit. Een herberg, mouterij, stokerij en uiteraard ook brouwerij. Alle activiteit viel stil kort na de overname door Palm in 2003, maar het bier bleef bestaan. Alles werd voortaan gewoon in de installaties in Steenhuffel gebrouwen. Gewoon een logistiek en financieel verantwoorde keuze.

In 2015 maakt Palm werk van de herlancering van de Brugge Tripel en kondigt kort daarna ook de plannen aan om met een Brugge Tripel Prestige op de markt te komen waarmee weer zou worden aangeknoopt met de traditie van Gruut bieren en de handel rond dit kruidenmengsel die de beroemde Brugse familie van Gruuthuse geen windeieren heeft gelegd. In de loop van 2016 werden er proefsessies georganiseerd onder andere ook in de Brugse Horeca en zo werd uiteindelijk de perfecte kruidenmix bepaald voor dit nieuwe brouwsel… dat al snel gewoon het standaard recept / bier zou worden. M.a.w. de huidige Brugge Tripel was het favoriete gruutbier van de Bruggelingen en die Bruggelingen blijken wel smaak te hebben want ditzelfde bier kaapte ook een gouden medaille weg tijdens de laatste editie van de Brussels Beer Challenge. In een categorie waarin maar liefst zo’n 100 bieren voor dezelfde medailles meedingen mag dit echt wel als een prestatie worden gezien. Met recht ‘Belgische trots’ en perfect voor 21 juli.

Bier: Brugge Tripel

  • Brouwerij: De Gouden Boom / Palm Belgian Craft Brewers (BE) onderdeel van Swinkels Family Brewers (NL)
  • Volume: 33 cl
  • Alcohol Volume %: 8,7% ABV
  • Kleur: Helder, bijna ‘blinkend’ goudblond. Parelend. Dikke, vaste kraag van een redelijk fijnmazig wit schuim.
  • Geur/aroma’s: Volle, maar elegante neus. Ronde moutbasis, geel fruit, fenolische (kruidige en bijna licht rokerige) hinten.
  • Smaak: Ronde, moutzoete aanzet. Romig. Onderhouden koolzuur die het mondgevoel meteen opfrist. Zacht fruitige hinten. Goed geïntegreerde en perfect gedoseerde bitterheid. Wat meer kruidige, fenolische accenten in de finale.
  • Foodpairing: Brugse Blomme, Zeetong ‘meunière’, Sabayon.
Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open