Volgens onze Amerikaanse vriend en bierschrijver Jay Brooks was het gisteren Clam Chowder day. Een in onze contreien vrij onbekende lekkernij. In Amerikaanse steden als New York City en San Francisco staat het in tal van restaurants en cafés op de kaart. In Europa is het gerecht vooral populair op de Britse eilanden. Clam Chowder is een romige vissoep met aardappel en schelpdieren. De vissmaak is door de room niet overheersend, waardoor zelfs mensen die doorgaans een hekel hebben aan schelpdieren hem lekker vinden. Deze delicatesse gaat wonderwel samen met een zacht Belgisch Blond bier, genre De Poes.
Ingrediënten vier personen:
- 1 gesnipperde ui
- 2 wortelen, in dunne plakjes
- 4 geplette teentjes knoflook
- 2 aardappelen, in blokjes
- 2 l visbouillon
- 1 kg mosselen
- 1 kg venusschelpen
- 500 gr garnalen
- 2 el maïzena
- 100 gr maïs (uit een blikje)
- boter
- peper & zout
Bereidingswijze:
Smelt een klontje boter in een grote pot op een matig vuur. Voeg de ui, de wortelen, de knoflook en de aardappelen toe. Laat enkele minuutjes stoven en voeg vervolgens de visbouillon toe. Breng aan de kook. Voeg de mosselen toe en laat ze enkele minuten garen onder het deksel. Voeg vervolgens de venusschelpen toe en laat mee verder garen.
Meng de maïzena met een scheutje water en bind hiermee de bouillon. Kruid de soep vervolgens met peper & zout en voeg de maïs en de roze garnalen toe.
Serveer met “Oysters Crackers”
Vakantie & culinaire tip:
Een fantastische plek om Clam Chowder te proeven is Buoy Brewery in Astoria Oregon.
Foto ©Buoy Beer