DAME BLANCHE MET ‘JART-ELLE(S)’

Dame Blanche is een echte klassieker. Heerlijk in al zijn eenvoud: vanille-ijs met warme chocoladesaus. Het gerecht is vernoemd naar de opera ‘La Dame Blanche’ van Francois-Adrien Boieldieu uit 1825. De Dame Blanche is een van top tot teen in het wit gehulde geestverschijning. De beroemde Chef-kok Auguste Esoffier en operaliefhebber (lees er alles over in BGC#22), vernoemde dit gerecht naar deze opera. In het originele recept was er helemaal geen sprake van chocoladesaus. Het dessert was namelijk ‘spierwit’ en bestond uit amandelijs, witte perzik, witte aalbessen en citroensorbetijs.

Waar de chocoladesaus vandaan komt is niet geweten. Bij de hedendaagse versie past de Oude Kriek ‘Jart-Elle’ van de Lambiek Fabriek uitstekend. Kriek heeft een uitzonderlijk karakter en een bijzonder palet. De zure toets van de kriek gaat wonderwel samen met de bittere toets van de chocolade. Ook de smeuïgheid van het vanille-ijs wordt gecounterd door de zure toets. De lichte amandel/vanille toets van het bier vind aansluiting bij de vanille in het ijs.

Een witte (ja, we zijn politiek correct) dame met rode jarretelles wie kan daar aan weerstaan? Wij kunnen dat alvast niet.

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open