EASY FRIDAY NIGHT BEER DINNERS

Meloen met Ganda Ham

Een klassiek voorgerechtje die zoete en zoute smaken perfect weet te combineren en je meteen in een zonnige stemming weet te brengen. Perfect om de zomervakantie mee aan te vatten met andere woorden. Maak je de porties niet te klein, doe je daar nog eens wat smeuïge burrata bij en serveer je het geheel met verse ciabatta en je hebt een volwaardige maaltijd.

De betoverende geur van een rijpe meloen is al voldoende om weg te dromen naar de zon, de Provence, Cavaillon, Cantaloupe, … Doe daar nog een vleugje ‘Les marchés de Provence’ van Gilbert Becaud bij en we zijn helemaal weg. Een waardige vervanger voor die meloenen, die hebben liggen rijpen in dat Mediterraan klimaat, gaan we hier bij ons niet vinden. De ham daarentegen, die moeten we heus niet uit Parma laten komen. Met de Ganda Ham hebben we een volwaardig alternatief ‘lekker van bij ons’.

Ingrediënten (voor 3 à 4 personen, afhankelijk of het grote eters zijn en of je het als voor- of hoofdgerecht voorziet natuurlijk):

  • 1 rijpe zoete meloen type Cavaillon of Cantaloupe
  • 1 pakje van 160 gr Ganda Ham Voorgesneden (bevat 12 plakjes)
  • 200 g rucola
  • 2 bollen burrata (150 g/bol vind je in de supermarkt maar als je ze vers van een Italiaanse speciaalzaak kunt halen, zeker doen)
  • Blaadjes verse rode basilicum
  • Zwarte peper uit de molen en fleur de sel naar smaak

Bereiding:

  • Snijd de meloen in twee en verwijder de pitjes met een eetlepel.
  • Snij elke meloenhelft in zes ‘maantjes’ (plakjes) en verwijder de schil.
  • Leg een bedje rucola op elk bord. Verdeel daarop de meloenmaantjes.
  • Draai ‘trechtertjes’ van de sneetjes ham en schik die op de borden.
  • Scheur de burrata in stukjes en verdeel dit eveneens over de borden (let wel, het hart van een goede burrata is wat ‘lopend’ en mag je gerust op de borden laten ‘lopen’ als was het een sausje).
  • Kruid af met peper en zout.
  • Werk de borden af met enkele verse blaadjes rode basilicum (groene kan ook maar brengt minder kleur).
  • Serveer met sneetjes ciabatta.

Pairing:

Een fris gerechtje maar tegelijk een stevige smaakbom. Zoete, fruitige, zoute, pittige accenten elk ingrediënt draagt zijn steentje bij aan de complexiteit en de romige burrata geeft een machtig vol mondgevoel. Hier mag best een klepper tegenover staan met stevig wat body. Niet voor niets zie je dat er vaak naar een glaasje porto wordt gegrepen bij een meloen met ham, maar eens je er een Straffe Hendrik Heritage van Brouwerij De Halve Maan bij geprobeerd hebt zal die optie snel naar de achtergrond verdwijnen. De Heritage is een variante van de Straffe Hendrik Quadrupel. Het bier rijpt meer dan een jaar op vaten uit de Bordeauxstreek en wordt telkens in het najaar op de markt gebracht in een beperkte oplage. Enkel in 75 cl flessen en bijgevolg ideaal om te delen rond een heerlijk maal.

Het bier is rond en vol genoeg om in mondgevoel mee te gaan met de romige burrata. De toetsen van donker gedroogd fruit, rozijnen, vijgen en pruimen vullen de meloen nog wat aan in een fruitig boeket et een zalig tegenhanger vormt voor de droge, licht gezouten ham. De pittige rucola en de kruidige en bittere accenten van het bier werken verfrissend en voegen een dimensie toe. Om in alle rust van te genieten en aarzel niet om voor de gelegenheid zelfs speciaal een wat oudere versie van de Straffe Hendrik Heritage uit de kelder te halen. Op ‘leeftijd’ ontwikkeld het bier namelijk ook licht geoxideerde toetsen die wat doen denken aan … porto!

Deel dit artikel:

Zelfde categorie

Recente artikelen

Misschien vind je dit leuk

Advertentie
BRUSSELS BEER CHALLENGE 2024
Inschrijvingen zijn open